Els casoris catòlics ja són menys de la meitat del total

Els casoris catòlics ja són menys de la meitat del total La núvia de Dublin Bus / Foto: Liffey

La ràpida secularització de la societat irlandesa és avui un fet ben palpable i ja resta molt lluny el temps en què la vida, si més no de portes enfora, es regia seguint preceptes religiosos més estrictes... diumenge, tothom a missa; amb tot, el catolicisme perdura com a herència cultural, sobretot mitjançant la celebració d’actes de caràcter social com batejos, comunions, casaments i funerals, així com senyar-se instintivament quan hom sent la sirena d’una ambulància o passa pel costat d’un hospital.

Les dades de l’Oficina Central d’Estadística (CSO) amb relació als casoris del 2019 il·lustren un declivi continuat de les unions matrimonials via cerimònia catòlica; en aquest sentit, l’any passat, un 45,1% dels casaments van ser pel ritu catòlic que, tot i el declivi sense aturador patit durant els darrers anys, continua sent el més habitual entre parelles de sexe oposat, seguit a certa distància per les unions civils, amb un 30,6%.  

Pel que fa a l’edat, els nuvis de sexe oposat són més joves, amb una mitjana de 36,8 anys per als homes i 34,8 per a les dones, que no pas els del mateix sexe, que acostumen a ser una mica més grandets, amb 39,8 anys per a ells i 39,3 per a elles. Els casoris tradicionals -home i dona- dominen clarament el panorama amb 19.673 unions, a molta distància de parelles formades per dos homes (353) o dues dones (287); així doncs, sembla que tot i haver-se legalitzat via un històric referèndum, a les parelles del mateix sexe els costa més de fer el pas.

Finalment, amb les dades de la CSO a la mà, és obvi que el moment més popular a l’hora de celebrar el casament es basa en el clima i en el fet de poder descansar l’endemà, perquè el dia i el mes més populars són el divendres (7,650 cerimònies) i l’agost (2.880), respectivament; per contra, els menys populars són el diumenge (549) i el gener (569).

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt