Llum verd a la demolició de l’església gegant de Finglas
L’ajuntament de Dublin ha donat el seu vistiplau a la demolició de l’església de l’Anunciació, un edifici gegant de més de 3.100 metres quadrats situat al barri de Finglas (Dublin 11) que ha estat víctima de la secularització de la societat irlandesa durant les darreres dècades; això resta clarament reflectit a les misses, un esdeveniment antany multitudinari però que cada vegada aplega menys gent, amb l’agreujant que la que hi va sol tenir una certa edat, fent que el futur no sigui gaire afalagador.
Aquesta església de Finglas és una de les moltes que es van construir als nous suburbis de la capital cap a mitjan segle passat -com la de Donnycarney (Dublin 5)-, quan la religió encara regia la vida dels irlandesos [el diumenge a missa puntual], un factor que, sumat a l’augment de la població de la ciutat arran de la despoblació de les zones rurals, va obligar a construir temples d’alta capacitat, bona part dels quals exageradament lletjos i amb un ús extensiu del formigó i de l’acer que els dóna un aire fred i gris.
En aquest cas concret de Finglas hi cabien uns 3.500 feligresos, que al principi omplien el recinte però que durant els darrers anys no superaven els 350, és a dir, que al capellà li sobrava església per totes bandes; a més, els problemes estructurals arran del pas del temps i de l’obsolescència van fer que els costos de manteniment s’enfilessin fins a unes xifres insostenibles. Una altra despesa important era la calefacció i és que entre la superfície i el baix nombre de persones que hi anava, allò era impossible d’escalfar.
Així doncs, l’any 2017, els responsables de l’església van decidir de començar a dissenyar un projecte amb un edifici més petit que també disposés d’instal·lacions auxiliars com un centre d’atenció primària, puix que al barri no hi ha cap metge, així com de serveis socials i un centre parroquial. La darrera missa que s’hi va celebrar va ser l’octubre del 2018 i tenint en compte que era un esdeveniment històric, el sermó va anar a càrrec de Diarmuid Martin, Arquebisbe de Dublin.
D’altra banda, les dimensions de la nova església s’adaptaran al nou temps i tindrà una capacitat per a unes 300 persones, amb una altura màxima de nou metres, tret de la creu, que en tindrà catorze. Això permetrà d’integrar el complex al paisatge, a diferència d’ara, en què sobresurt de manera molt visible respecte a qualsevol altre edifici de la zona.
Font: The Irish Times i The Journal.ie