El Pont d’en Boris, sobre un milió de tones de munició

El Pont d’en Boris, sobre un milió de tones de munició El Beaufort Dyke, entre Irlanda i Escòcia / Google Maps

Ara fa uns dies, no se sap si per a desviar una mica l’atenció sobre les empantanegades negociacions sobre el Brexit, el premier britànic Boris Johnson va ordenar de fer un estudi sobre la viabilitat de construir un pont que unís el Nord d’Irlanda i Escòcia, una massa d’aigua coneguda com el Canal del Nord (Northern Channel); en cas que el projecte tirés endavant, el Regne Unit podria evitar l’aïllament del territori que administra al Nord d’Irlanda si finalment s’implanta una frontera dura.

Amb tot, si en condicions normals aquest pont ja requeriria haver de fer una gran obra d’enginyeria per a unir les dues ribes separades per unes 19 milles (30 kms), els forts temporals que solen afectar la zona -amb vent i mala mar- encara farien el projecte més difícil. A més, es requeriria una copiosa inversió -uns 15.000 milions de lliures esterlines segons Johnson- en un moment en què la incertesa política no convida gaire a fer grans dispendis. I si no n’hi hagués prou amb tots aquests elements, sembla que s’hi hauria d’afegir una herència de la Segona Guerra Mundial.

En aquest sentit, al mig del Canal del Nord hi ha el Beaufort Dyke, una fossa submarina de 50 quilòmetres de llarg per 3,5 d’ample i entre 200 i 300 metres de fondària (rectangle groc al mapa) on el juliol del 1945, tot just acabada la Segona Guerra Mundial a Europa, s’hi va dipositar més d’un milió de tones de munició, incloent-hi 14.500 tones de coets ben farcits de gas fosgen, que en algunes ocasions han arribat a les platges de banda i banda.

Així doncs, segons ha explicat John Fitzgerald, professor de l’Institut de Recerca i Economia Social (ESRI), construir un pont en aquella zona seria una autèntica bogeria atès que l’any 1945 la cosa es va fer d’una manera molt destralera i no se sap ben bé on hi ha l’arsenal ni si està acotat al Beaufort Dyke. Fitzgerald ha explicat que el pas de camions podrien fer tremolar els fonaments del pont i de retruc provocar una explosió de tota la munició.

Font: Irish Independent

2 comentaris

 • Redacció Liffey

  Escrit per Redacció Liffey

  Divendres, 27/09/2019

  Corregit. Gràcies.
  Eren 19 milles, tot i que la distància variaria segons els punts geogràfics d'arribada.

  Report
 • Jordi

  Escrit per Jordi

  Dijous, 26/09/2019

  En aquesta zona la distància no és de 19km sinó de més de 30km

  Report

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt