La targeta de Serveis Públics (PSC), a la corda fluixa

La targeta de Serveis Públics (PSC), a la corda fluixa La targeta de Serveis Públics / Foto: psc.gov.ie

L’any 2011 el departament de Benestar Social -llavors Social Welfare, ara Social Protection- va començar a emetre unes targetes, anomenades Public Services Card (PSC), per a tots els beneficiaris de subsidis o benefits, és a dir, gairebé tota la població adulta atès que tothom cobra alguna cosa, sigui un subsidi d’atur, un per manca d’ingressos, una pensió o el benefici per fills (child benefit), que cobra tothom qui tingui fills menors de 17 anys independentment de les seves circumstàncies personals.

Fins llavors només se n’emetien per als qui cobraven certs subsidis però ara ja n’hi ha aproximadament 3,2 milions; en aquest sentit, una de les justificacions adduïdes pel govern a l’hora d’implementar la PSC era la gran quantitat de defraudadors que aprofitaven que a la targeta no hi havia cap foto, només el nom i el número de la seguretat social (PPS Number); això feia que hi hagués gent amb unes quantes targetes diferents amb noms falsos o d’altres que n’utilitzaven una d’algú que havia mort feia anys.

Amb tot, la nova targeta ja va començar a generar sospites i dubtes d’ençà de la seva concepció, sobretot amb relació a la informació que contindria. I de mica en mica, la PSC va passar de servir per a fer gestions relacionades amb Benestar Social a ser requerida per molts altres departaments i agències estatals; en alguns casos era un requisit imprescindible i en altres s’assegurava que la paperassa es faria més ràpidament, com a l’hora d’obtenir el carnet de conduir.

De tota manera, sembla que l’administració pública havia anat massa lluny en l’ús de la PSC i el cas es va dur a l’Oficina de Protecció de Dades que, després de vint mesos d’investigació, ha determinat que aquesta targeta només ha de servir per a relacionar-se amb Benestar Social i que qualsevol ús amb un altre departament o agència estatal és il·legal.

Així doncs, Protecció de Dades ha exigit a l’administració que li presenti un pla de destrucció de tota la informació no relacionada amb Benestar Social, tant l’emmagatzemada a les targetes com la que hi ha als sistemes operatius o oficines públiques, en un termini de 42 dies. De tota manera, el govern ha anunciat que estudiarà la decisió de Protecció de Dades i que fins i tot estaria disposat a canviar la llei, recordant l’alt potencial de la PSC.

D’altra banda, segons alguns experts, en cas que tots els qui tinguin una PSC demandin l’Estat per haver guardat les seves dades personals de manera il·legal, la broma, via multa de Protecció de Dades, podria sortir molt cara.

Torna a dalt