Els ecologistes no volen Darth Vader a Dursey Island
Sembla que l’eufòria per l’augment del nombre de turistes que visiten la costa de Kerry després que s’hi filmessin escenes d’algunes entregues de la saga de la Guerra de les Galàxies, sobretot a l’illot deshabitat d’Skellig Michael i de retruc a Portmagee, que és des d’on surten bona part de les barques que duen a l’illot, ha fet que el fenomen Darth Vader s’hagi estès com una taca d’oli cap als comtats veïns.
És el cas de Cork, on hi ha un projecte de construcció d’un centre turístic a Dursey Island, una illa que té la particularitat de ser l’únic lloc d’Irlanda on hi ha un telecabina que, d’ençà del 1969 i en vuit minuts, salva els 150 metres del Dursey Sound. Ara és d’ús exclusiu per a humans, que paguen deu euros per un bitllet d’anada i jornada, però fins al 2012, fora de la temporada turística, tenia les vaques com a usuàries principals, tot i que aquell any es va prohibir el transport d’animals per raons higièniques.
Amb tot, només s’hi han fet reparacions i treballs de manteniment molt puntuals i el giny mecànic ha quedat totalment obsolet, a banda de no tenir vidres i ser obert, deixant els passatgers a mercè dels elements, per la qual cosa el Cork County Council, en associació amb Fáilte Ireland, l’ens estatal de promoció turística, vol reemplaçar-lo fent-hi una inversió de set milions d’euros.
Així doncs, amb la millora del telecabina, que permetria d’augmentar el nombre de passatgers, tant per capacitat -ara només hi caben sis persones- i trajectes diaris com pels que ara no hi pugen per veure’l massa atrotinat, Barry O’Neill, un empresari irlandès resident a Austràlia amb avantpassats a l’illa i que hi havia passat molts estius amb la família quan era petit, vol construir-hi un centre de visitants que tindria de tot: allotjament, un cafè, instal·lacions per a excursionistes i ciclistes i una planta de tractament d’aigües residuals.
De tota manera, no tothom hi està d’acord i els Amics del Medi Ambient Irlandès (FIE) han alertat que les plaques de vidre amb reflectància previstes per al centre serien més apropiades per a una pel·lícula de la Guerra de les Galàxies més que no pas per a Dursey Island, a banda que el projecte està pensat per a un turisme de masses, un model gens apropiat per a un espai natural com aquest. Per contra, els consultors que treballen per a O’Neill han assegurat que tots els materials utilitzats s’adaptarien a l’entorn.
Uns altres que s’han queixat són els d’An Taisce, l’entitat que vetlla de manera incansable per la conservació arquitectònica i mediambiental d’Irlanda, que han titllat el projecte d’incompatible amb l’entorn natural de l’illa i que han aconsellat que es restaurin els edificis i cases abandonades i en ruïnes que ja hi ha a l’illa.
Tant els FIE com An Taisce han demanat al Cork County Council que rebutgi la sol·licitud de permís urbanístic, una decisió que està prevista per a mitjan setembre però que com sempre passa en aquests casos, podria ser l’inici d'un llarg estira-i-arronsa jurídic que podria durar uns quants anys i fer abandonar el projecte.
Font: Irish Examiner