Primer diumenge sense trànsit al cèntric College Green

Primer diumenge sense trànsit al cèntric College Green El College Green del futur que vol el Dublin City Council / Foto: Dublin City Council

L’any passat, An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, va tombar el projecte de l’ajuntament de convertir College Green (Dublin 2) en una zona d’ús exclusiu per a vianants i ciclistes, adduint que l’impacte sobre el trànsit seria excessiu, atès que és una de les artèries principals per anar d’una banda a l’altra del Liffey pel centre. Aquest lloc ha estat sempre un coll d’ampolla i la construcció del Luas Cross City va agreujar la situació, obligant a prohibir el trànsit privat de set del matí a set del vespre i desviant unes quantes línies d’autobús.

De tota manera, l’ajuntament no s’ha donat per vençut i té la intenció de continuar la seva croada contra el cotxe particular amb un nou projecte per a convertir College Green en una zona més agradable per als vianants, res a veure amb el que hi ha ara: voreres estretes i cotxes i autobusos amunt i avall (foto a sota). Així doncs, aprofitant que els diumenges d’estiu l’activitat és més baixa, tancarà la zona al trànsit privat, de set del matí a set del vespre, durant tres diumenges seguits, essent-ne ahir el primer.

Amb tot, el debut no va començar gaire bé perquè els qui van dissenyar el dispositiu van excedir-se en l’ús de tanques de seguretat, fins al punt que n’hi havia més que no pas cadires per a seure; de fet, a Dame Street, entre College Green i George’s Street, es van posar les tanques seguint les voreres, per la qual cosa no es podia accedir a la calçada i la jornada apuntava a dia sense cotxes però també sense espai addicional per als vianants.

Així doncs, després de l’allau de queixes a les xarxes socials, incloent-hi fotos de tanques i més tanques, els operaris municipals, un cop s’havia consolidat la zona lliure de trànsit, van començar a retirar-les i els vianants van ocupar l’espai que sol ser per als vehicles. Evidentment, a fi d’atraure els ciutadans, sobretot en un dia ennuvolat i amb ruixats a la tarda, es van organitzar tota mena d’activitats, amb cadires, carpes i actuacions artístiques.

D’altra banda i malgrat que les enquestes dutes a terme sobre aquesta qüestió revelen que bona part dels dublinesos voldrien veure un College Green més sensible amb els vianants, no tothom hi està d’acord, sobretot els que se’n veurien afectats en el seu dia a dia com és el cas dels taxistes, que depenent d’on haguessin de dur la clientela, haurien de fer molta més volta.

 

College Green, mirant cap a Dame Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Torna a dalt