Èxode als restaurants ètnics a cada inspecció laboral

Èxode als restaurants ètnics a cada inspecció laboral El BBQ Tonight, a Lower Clanbrassil Street, Dublin 8 / Foto: Google Street View

Els restaurants o take aways ètnics, sobretot els de cuina oriental, sempre apareixen a la llista d’establiments que la Food Safety Authority, l’ens que vetlla per la salut alimentària, publica regularment després d’haver dut a terme una inspecció per sorpresa; en aquest sentit, sembla que l’estricta legislació irlandesa amb relació a la higiene dels aliments no encaixa gaire bé amb la manera de fer d’aquests restaurants. De tota manera, a la llista també n’hi ha d’irlandesos, fins i tot amb algun infractor de renom.

I per si no n’hi hagués prou amb la higiene, sembla que també hi ha problemes amb els permisos de treball de molts dels empleats en aquests restaurants. Aquesta és la conclusió a la qual s’arriba a partir d’alguns casos en què quan un inspector de Treball (Workplace Relations Commission) es presenta per sorpresa, alguns treballadors abandonen el local.

Un dels casos més sonats va  passar el vuit de novembre passat al restaurant de cuina asiàtica BBQ Tonight, situat a Lower Clanbrassil Street (Dublin 8), d’on diversos empleats van fugir cames ajudeu-me quan van adonar-se que hi havia un inspector que volia comprovar els permisos de treball. Al gener, l’inspector hi va tornar acompanyat d’inspectors d’Immigració i d’Hisenda i hi van trobar diversos estrangers sense papers.

El cas va acabar en judici i el propietari va reconèixer els delictes, tot i que va mostrar remordiment i va assegurar que els treballadors sense papers eren gent vulnerable. Amb tot, el jutge, veient que l’acusat no tenia cap antecedent, va proposar al propietari de fer una donació de 500 euros als Little Flower Penny Dinners, una entitat que dóna a menjar a la gent més necessitada del barri de The Liberties (Dublin 8), i evitar així una condemna.

D’altra banda, l’Associació de Restaurants d’Irlanda (BAI) ha alertat que hi ha un coll d’ampolla en la tramitació de permisos de treball per a extracomunitaris, amb un temps de gestió de tretze setmanes, i això fa que alguns restaurants ètnics, que necessiten cuiners molt especialitzats, tinguin molts problemes per a mantenir-se oberts o oferir alguns dels plats anunciats a la carta.

A més, després de les esmenes fetes recentment a la legislació, només hi pot haver dos xefs o cuiners extracomunitaris per restaurant, una restricció que té un impacte molt negatiu en cuina ètnica altament especialitzada.

Font: The Journal.ie

Torna a dalt