L’ajuntament de Dublin podria tornar a recollir la brossa

L’ajuntament de Dublin podria tornar a recollir la brossa Cubells de la brossa en una carrer de Dublin / Foto: Liffey

A principi del 2012, el servei municipal de recollida de brossa de Dublin va ser privatitzat quan l’ajuntament va traspassar l’activitat a l’operador privat Greyhound, que li va comprar la cartera de clients i els cubells però que no en va obtenir el monopoli perquè es va permetre l’entrada a qualsevol empresa que així ho desitgés, que és el que va passar amb l’arribada d’operadors com City Bin o Panda.

Evidentment, a fi de guanyar quota de mercat, les empreses competidores van començar una guerra sense quarter, amb accions gens ètiques a l’hora de pispar clientela, sobretot amb relació a preus i a ofertes per a fer el salt a l’operador i que va tenir Greyhound i City Bin com a actors principals. Tanmateix, al cap d’un temps, els protagonistes van veure que d’aquella manera no anirien enlloc i van signar la pau; fins i tot hi va haver indicis que s’havien posat d’acord, fregant el càrtel, una pràctica considerada com a il·legal per Competència.

Amb tot, el ple municipal d’aquest dilluns passat va aprovar una moció presentada per Tina McVeigh, de People Before Profit, demanant una remunicipalització del servei i ara es crearà un comitè integrat per regidors, gestors municipals i sindicats que estudiarà si és possible de fer-ho. El comitè es reunirà al setembre i a l’octubre i haurà d’emetre un report amb recomanacions al novembre.

Entre les raons que han dut el ple municipal a aprovar la moció hi ha l’increment d’un 11% del preu de recollida des que el servei va passar a mans privades que, de retruc, ha suposat un augment de la brossa que es llença il·legalment, és a dir, la gent que no paga cap operador privat i que deixa la bossa al carrer d’amagat. Segons les dades municipals, la recollida d’aquesta brossa il·legal durant el primer trimestre d’enguany ha costat a l’ajuntament 300.000 euros, tant en recollida com en la instal·lació de càmeres de seguretat.

Un altre problema, ben visible i desagradable en alguns carrers, sobretot en els que la clientela està molt repartida entre els diversos operadors, és que els camions de recollida passen més d’un dia a la setmana, per la qual cosa, cada dia hi ha cubells plens de brossa a les voreres. Per contra, quan el servei el gestionava l’ajuntament, el camió solament passava un dia per cada zona i només es veien cubells aquell dia.

D’altra banda, es calcula que l’ajuntament hauria d’invertir 29 milions d’euros a l’hora d’engegar el servei perquè actualment no disposa de cap camió ni personal dedicat a la recollida d’escombraries.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt