Per Sant Patrici, el Liffey podria tenyir-se de verd

Per Sant Patrici, el Liffey podria tenyir-se de verd El riu Liffey al seu pas pel centre de Dublin / Foto: Liffey

Si el dia 17 de març, dia de Sant Patrici, el Sant Patró, es fes una fotografia aèria del centre de Dublin, els carrers apareixerien amb una ben visible tonalitat verda gràcies a tota la parafernàlia d’aquest color que porten els assistents a la tradicional i multitudinària desfilada, sobretot els turistes que assalten el Carroll’s, la cadena de botigues de records més coneguda de la ciutat, amb el barret de leprechaun -el mític i llegendari follet de bosc irlandès- com a element imprescindible.

Amb tot, l’única zona no edificada que no es veuria de color verd seria el Liffey, que es veuria amb una tonalitat força negra, en part perquè el que passa pel centre de la capital irlandesa és el tram final del riu, quan ja ha arreplegat tota la brutícia del Gran Dublin, i en part perquè la llera es composa de material sedimentari de color molt fosc.

De fet, Dublin és l’adaptació a l’anglès del gaèlic Dubh Linn, on Dubh vol dir negre/fosc i Linn llacuna, fent referència a la bassa de tonalitat fosca que hi havia on ara hi ha una circumferència de gespa al costat del Dublin Castle (mapa a sota). L’equivalent anglès seria Blackpool, un topònim que ja existeix a la costa oest d’Anglaterra.

Tanmateix, aquest contrast entre el verd del carrer i el negre del Liffey podria canviar a partir del Sant Patrici vinent si tira endavant una iniciativa que imitaria la que fa la Unió de Plomers de Chicago amb el riu Illinois: tenyir l’aigua de color verd, una acció que ha esdevingut un clàssic del Global Greening, és a dir, posar color verd als monuments o indrets més emblemàtics d’arreu del món.

La tradició dura des del Sant Patrici del 1962, quan el llavors batlle de la ciutat nord-americana, Richard J Daley, amb pares nascuts a Waterford, hi va donar el vistiplau després que un amic seu hagués vist com els plomers feien servir una tinta de color verd a fi de detectar fuites a les canonades.

Així doncs, Tourism Ireland, una entitat dedicada a promocionar Irlanda com a destinació turística, ja ha començat a moure fils i intentarà dur el tenyiment fluvial a Dublin amb l’ajuda de la Plumbers Union de Chicago, que ja ha mostrat la seva predisposició a canviar-li el color al Liffey; ara, el darrer escull serà convèncer l’ajuntament de Dublin.

Pel que fa al medi ambient, el tint està fet amb material vegetal, amb una composició secreta -com la Coca-Cola- coneguda popularment com a “pols de leprechaun”, per la qual cosa no hi ha cap risc de contaminació i no hauria de rebre el veto dels ecologistes.

Font: Irish Examiner

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt