El gas pebre és el gran aliat dels gardaí sense pistola

El gas pebre és el gran aliat dels gardaí sense pistola Conversa en una comissaria de la Garda / Foto: Liffey

El fet que els gardaí no duguin pistola, llevat de les unitats armades que només responen als incidents més greus on hi ha armes de foc, obliga els agents a utilitzar mètodes que siguin efectius però no extremadament perillosos, com és el cas del gas pebre, que té un efecte immobilitzant que permet desactivar el perill, o la pistola Taser que, si bé no és letal en condicions normals, en alguna ocasió [no a Irlanda] ha acabat causant la mort del receptor de la descàrrega elèctrica.

Així doncs, el seu ús per part dels gardaí ha anat augmentant al llarg dels anys, tot i que segons les xifres referents al 2018, el nombre d’incidents en què es va utilitzar l’esprai de pebre només va augmentar en tres ocasions respecte a l’any anterior, passant de 687 a 690; l’any 2016 en van ser 657. Enguany, el gas de pebre ha estat utilitzat 250 vegades, el Taser vuit i només en una ocasió s’ha hagut de fer servir una arma de foc.

D’altra banda, l’any passat, el Taser, que immobilitza una persona mitjançant una descàrrega elèctrica, es va fer servir 31 vegades, 3 menys que l’any 2017; tant en el cas del Taser com en el de qualsevol arma de foc emprada per la policia, el seu ús s’ha de notificar al Garda Ombudsman, entitat que controla i investiga les actuacions policials, en un termini de 48 hores. Pel que fa a armes de foc, el seu ús és mínim i l’any 2018 només van ser requerides en quatre ocasions, dues menys que l’any anterior.

La gran diferència entre el gas pebre i el Taser s’explica pel fet que el primer el duen tots els gardaí i el segon només algunes unitats especials. Amb tot, la Garda Representative Association (GRA), una organització que representa gairebé la totalitat dels gardaí rasos (rank and file), ha demanat que el Taser estigui disponible per a tot el personal del cos que treballi de cara al públic (frontline) i és que el nombre de gardaí ferits en acció va ser de 664 l’any 2016 i de 635 l’any 2017.

Font: The Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt