La paret de la destil·leria d’Smithfield s'haurà de refer

La paret de la destil·leria d’Smithfield s'haurà de refer Solar on hi havia l'Irish Distillers Building a Smithfield, Dublin 7 / Foto: Liffey

L’any 2016, l’ajuntament de Dublin va atorgar el permís d’obres a Linders of Smithfield per a enderrocar l’Irish Distillers Building [foto a sota], un edifici del segle XIX on des dels anys setanta i fins fa uns deu anys, quan van traslladar-se a Ballsbridge (Dublin 4), hi havia hagut la seu corporativa de l’empresa Irish Distillers, propietària de marques de whiskey tan conegudes com Jameson o Powers i que ara forma part del grup francès Pernod Ricard. Al mateix lloc, els promotors immobiliaris hi volen construir un edifici de dues plantes amb oficines, 20.000 metres quadrats en total.

Tanmateix i com sempre passa amb l’estricta legislació urbanística, sobretot en casos amb un valor arquitectònic rellevant, hi havia una condició: conservar la façana de l’edifici que donava a Bow Street (Dublin 7), que amb la seva pedra calcària, de to grisós i molt utilitzada en edificis com esglésies i arquitectura industrial d’abans, feia un continu molt retro amb la resta dels edificis del carrer.

Amb tot, un cop van començar els treballs de demolició, Linders va informar l’ajuntament que en cas que es mantingués la paret tal com estava, hi podria haver algun problema estructural, per la qual cosa els tècnics municipals van permetre l’enderroc de la paret adduint motius de seguretat pública.

Com no podia ser de cap altra manera, això ha fet reaccionar An Taisce, una entitat que malda per a protegir el patrimoni arquitectònic de les urpes dels promotors sense escrúpols que, encegats per l’obsessió de fer diners a qualsevol preu, són capaços de destruir edificis amb un alt valor històric, massa sovint, amb la connivència de l’administració pública.

En aquest sentit, l’entitat ha denunciat que l’incident d’Smithfield és un clar incompliment de les condicions del permís d’obres, a banda d’assegurar que, avui, hi ha tècniques de conservació de façanes que no haurien requerit l’enderroc a Bow Street.

Després de l’enèrgica queixa d’An Taisce, l’ajuntament s’ha afanyat a respondre que s’ha donat instruccions als promotors de reconstruir la paret. De tota manera, ara s’haurà de veure com es reconstrueix la paret perquè, de la manera com ha quedat la runa, com la d’un enderroc qualsevol, sembla que no es va numerar cap pedra, que és la pràctica habitual quan es vol reconstruir una estructura amb els materials originals.  

Font: Irish Independent i The Journal.ie

 

L'Irish Distillers Building abans de ser enderrocat / Foto: Google Street View

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt