L’antiga St Peter’s Bakery dels pans en farà estudiants

L’antiga St Peter’s Bakery dels pans en farà estudiants L'antiga St Peter's bakery a Parnell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Tenint en compte que el Trinity College, la University College Dublin (UCD) i la Dublin City University (DCU), és a dir, les tres universitats irlandeses amb més alumnes, són a Dublin, les residències per a estudiants sempre seran un bon negoci per als gestors d’aquesta classe d’allotjament que durant els darrers anys han sortit com bolets.

De tota manera, si bé això ha suposat un alleujament per a molts estudiants, que a cada inici de curs passaven setmanes intentant de trobar una habitació en qualsevol cofurna a preu d’or, la cara negativa és que als barris més propers a les universitats no s’ha destinat gens de sòl a habitatge per a famílies, fins al punt que alguns regidors municipals han alertat que això agreuja el problema de la manca d’habitatge i que s’hauria de diversificar una mica a l’hora de donar el vistiplau a les promocions immobiliàries.

El darrer projecte per a construir una residència d’estudiants és el que l’empresa SP Bakery Ltd té la intenció de presentar a An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, per als immobles que ocupa la que havia estat la fàbrica de pa Saint Peter’s, a Parnell Street (Dublin 1), molt a prop de la Kavanagh Court, una residència del Trinity College amb capacitat per a 491 estudiants i construïda no fa gaire.

Com que la capacitat seria de 257 estudiants, amb la normativa de Promoció d’Habitatge Estratègic a la mà la sol·licitud de permís d’obres es podria fer per la via ràpida, que es permet quan la promoció consta de més de cent habitatges o dos-cents llits per a estudiants. Els apartaments es construirien en cinc blocs, que tindrien una alçada d’entre quatre i vuit pisos i en cas de tirar endavant, s’enderrocarien tots els edificis que formaven part de l’antiga fàbrica que, a parer dels promotors, no tenen cap valor arquitectònic rellevant, a excepció del que té la façana a Parnell Street.

Aquest darrer edifici, que data del 1906 i que és una estructura protegida, va ser dissenyat per l’arquitecte Charles Herbert Ashworth per encàrrec de CJ Crampton que, segons expliquen les cròniques, era el constructor de moda en aquella època. El seu estil eduardià no és gens industrial i és que allà no s’hi feia pa sinó que era on hi havia les oficines. Avui, recordant el seu passat com a fàbrica de pa, encara es conserva la inscripció St Peter’s Bakery al portal que dóna accés a la zona interior (foto a sota).

La St Peter’s Bakery va rebre aquest nom en honor a Sant Pere, patró dels forners, i va ser construïda com a ampliació de la fàbrica que Peter Kennedy tenia al mateix carrer, anomenada Kennedy Bakery. A mitjan segle XIX, quan el carrer es deia Great Britain, Kennedy era el forner de moda a Dublin i va haver d’ampliar el negoci, que va romandre actiu durant més de cent anys, fins al 1972. Entre els treballadors de l’edifici eduardià hi va haver Con Colbert, administratiu de professió, que va ser executat per la seva participació en els Fets de Pasqua del 1916.

De tota manera, ja hi ha hagut uns quants regidors municipals que han mostrat el seu desacord pel possible enderrocament dels edificis interiors i per l’altura dels nous edificis. Ha estat el cas de Ray McAdam, del Fine Gael, que ha demanat la protecció de tots els edificis adduint que són un exemple únic d’arquitectura industrial en aquesta zona de la ciutat. També Mannix Flynn, regidor independent, ha mostrat la seva preocupació tot titllant el projecte de vandalisme arquitectònic i de destrucció d’un patrimoni únic.

Font: The Irish Times

 

La inscripció a l'entrada de l'antiga St Peter's Bakery / Foto: Liffey

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt