RTÉ fa com Met Éireann i ignora els nord-irlandesos

RTÉ fa com Met Éireann i ignora els nord-irlandesos Furgoneta d'RTÉ al centre de Dublin / Foto: Liffey

Fa unes setmanes, Met Éireann va emetre una alerta groga per nevades i glaçades que afectava tots els comtats de la República i a l’hora d’il·lustrar-ho al mapa va deixar de blanc els sis comtats del Nord, atès que el servei meteorològic irlandès no fa la previsió per aquesta zona, que s’informa mitjançant la Met Office, el servei meteorològic britànic.

Evidentment, això va encendre una forta polèmica, sobretot a les xarxes socials, amb opinions que anaven des de la queixa més agressiva fins a la ironia fina, però alhora va generar un debat més calmat entre polítics i meteoròlegs que podria acabar amb Met Éireann incloent els sis comtats a les seves alertes.

De tota manera, ara, RTÉ, la radiotelevisió pública irlandesa, ha seguit els passos de Met Éireann i des del mes de gener no accepta participants del Nord a les competicions de la cadena que requereixin trucar o enviar un missatge de text a una tarifa prèmium, una pràctica que havia estat molt habitual en els programes estrella d’RTÉ, tant de ràdio com de televisió, com The Late Late Show, The Ray d’Arcy Show i RTÉ One.

Segons fonts d’RTÉ, el seu departament jurídic va estudiar el tema ara fa uns mesos i va arribar a la conclusió que en cas de permetre la participació de teleespectadors residents al Nord incompliria la regulació nord-irlandesa, que estipula que aquesta mena de competicions han de ser de franc i alhora s’ha de requerir un cert grau de coneixement o habilitat, és a dir, que no és només enviar un missatge de text o trucar. Amb tot, RTÉ ha aclarit que això només afecta les competicions amb tarifa prèmium.

Tanmateix i malgrat el canvi de política de l’ens radiotelevisiu, a les pantalles d’Irlanda continuarà havent-hi les competicions de les cadenes britàniques que es poden mirar des de l’illa i que, això sí, sempre demanen alguna cosa, sigui de coneixement o d’opinió. Com que hi ha dues àrees telefòniques diferents, sempre apareixen dos números on s’ha de trucar o enviar el missatge depenent de si hom és a la República (ROI, per Republic of Ireland) o al Nord (NI, per Northern Ireland).

Òbviament, la prohibició no ha agradat gens a alguns nord-irlandesos que miren RTÉ i Justin McNulty, diputat a Stormont pel Social Democratic and Labour Party (SDLP), ha explicat que ha rebut moltes trucades de ciutadans molestos i que ha presentat una queixa a RTÉ i al departament de Comunitats nord-irlandès, recordant que, per a molts residents al Nord, RTÉ és la seva televisió nacional i que tenen el mateix dret a participar en els seus concursos que algú que visqui a New Ross (Comtat de Wexford).

Font: The Journal.ie

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt