Recuperen el cap del croat robat a St Michan’s Church

Recuperen el cap del croat robat a St Michan’s Church El cap del croat recuperat per la Garda / Foto: Garda via Twitter

Entre el 23 i el 25 de febrer uns vàndals van entrar a Saint Michan’s Church, pertanyent a l’Església d’Irlanda (branca irlandesa de l’Església Anglicana) i situada al barri d’Smithfield (Dublin 7), i van emportar-se el cap d’una de les mòmies que hi ha a la cripta de l’església. La mòmia en qüestió és coneguda com el Croat (the Crusader) i es calcula que té uns 800 anys d’antiguitat, tot i que no està provat que participés en cap croada, només se’l va començar a anomenar així per la manera com li van posar els braços i les cames quan va morir, encreuats, com els croats.

L’església de Saint Michan és un punt d’atracció turística, amb unes 28.000 visites anuals, gràcies a aquestes mòmies que, d’altra banda, no van ser objecte de cap procés de momificació dut a terme per especialistes sinó que s’han momificat de manera totalment natural gràcies a la pedra calcària amb la qual està construïda la cripta, que ha creat unes condicions d’aire i humitat ideals per a conservar els diversos cossos que hi ha dipositats.

Tornant a l’acte vandàlic, que és el segon patit per la cripta perquè l’any 1996 ja n’hi va haver un altre, a banda d’emportar-se el cap del croat també van danyar el cos momificat d’una monja, que es calcula que té uns 400 anys d’antiguitat. L’incident ha fet suspendre les visites guiades i ara s’haurà de determinar, amb l’ajuda dels experts del Museu Nacional d’Irlanda, quines mesures de seguretat s’implementen a fi que no es torni a repetir.

De tota manera, la història ha tingut un final feliç perquè després de la consternació causada per la profanació de la cripta i del cos del croat, sembla que la crida feta als ciutadans per part de la Garda a informar-los de qualsevol informació, per petita que fos, ha funcionat i s’ha pogut recuperar el cap que, pel fet de passar més d’una setmana en unes condicions ambientals molt diferents de les de la cripta, ha patit algun dany i haurà de ser restaurat.

La bona nova ha estat molt ben rebuda per Michael Jackson, arquebisbe anglicà de Dublin, que ha definit les mòmies de la cripta de Saint Michan’s com una part del patrimoni de Dublin i dels seus habitants que no té preu. Jackson ha explicat que la Garda, amb qui han col·laborat estretament durant tots aquests dies, va rebre una trucada anònima informant-los de la ubicació del cap i així l’ha pogut recuperar.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt