Solució victoriana per a l’actual greu manca d’habitatge

Solució victoriana per a l’actual greu manca d’habitatge Ellis Court a Benburb Street, Dublin 7 / Foto: Liffey

A Irlanda hi ha moltes infraestructures datant de l’època victoriana que encara fan força servei, com algunes canonades d’aigua, estacions de tren, comissaries de policia, presons o jutjats. I ara, gràcies a un acord entre el Comú de Dublin i la cooperativa d’habitatges Tuath, un complex d’apartaments d’estil victorià situat a Benburb Street (Dublin 7) alleujarà una mica una de les crisis que més afecta Irlanda en aquest moment: la manca d’habitatge.

El complex, anomenat Ellis Court, va ser construït a mitjan anys vuitanta del segle XIX amb disseny de l’arquitecte municipal de l’època, D. J. Freeman, essent els primers apartaments construïts pel Comú, llavors anomenat Dublin Corporation, a fi de reduir un problema que començava a ser greu: la manca d’habitatge, exactament com ara, 135 anys després.

Ellis Court ha romàs deshabitada des que uns dies abans de Nadal del 2005 un greu incendi, iniciat a la planta baixa i que va provocar set ferits per inhalació de fum i amb un bomber havent de ser atès per cremades lleus, va destruir els apartaments, tot i que n’hi havia alguns que ja estaven buits perquè el Comú tenia previst de remodelar tot el bloc.

De tota manera, entre els danys provocats pel foc i l’inici de la crisi econòmica, el complex va quedar en l’oblit a l’espera de temps millors... fins ara, quan el Comú ha venut el bloc a Tuath per un preu simbòlic de 2.794 euros a fi que el restauri i col·loqui els apartaments entre els que figuren a la llista d’espera municipal per un habitatge social.

La inversió serà de sis milions d’euros i en total hi haurà vint-i-dos apartaments: sis d’una habitació, tretze de dues habitacions, dues cases de dues habitacions i una casa de tres habitacions. A banda de l’edifici victorià, l’estructura del qual es conserva en perfecte estat, es construirà un edifici adjacent, on hi haurà sis dels apartaments.

Com que ja s’ha rebut el permís d’obres, s’espera que els treballs de construcció comencin al maig i que durin uns vint mesos, per la qual cosa els primers llogaters hi podrien entrar a viure abans de final del 2020.

Font: The Irish Times

Estat de les obres l'octubre del 2022 / Foto: Liffey

Torna a dalt