L’antic Clerys tancat però recordant el Nadal d’abans

L’antic Clerys tancat però recordant el Nadal d’abans L'aparador ambientat als anys seixanta de l'antic Clerys / Foto: Liffey

El juny del 2015 els grans magatzems Clerys, situats a O’Connell Street (Dublin 1) i considerats com el bastió de la gent amb gustos conservadors de la capital, van abaixar la persiana de manera sobtada en una jugada mestra del consorci Natrium que va consistir a crear dues societats separades, una que gestionava l’operativa del negoci i una altra que era propietària de l’immoble.

L’operativa, ofegada per les abundoses pèrdues generades per una botiga obsoleta, va fer fallida, però la immobiliària va continuar l’activitat; a més, en un exercici de malabarisme totalment legal però sense cap mena d'ètica, com que eren dues entitats jurídiques diferents, la immobiliària no va haver de fer-se càrrec de les pèrdues de l’operativa, una acció que va permetre a Natrium d'espolsar-se les pèrdues del damunt però, per contra, quedar-se amb el valuós edifici.

De tota manera, la jugada bruta de Natrium, que va deixar 460 persones sense feina, algunes de les quals amb més de 40 anys a la casa, va generar molta mala maror i el projecte de construir un nou centre comercial amb botigues, restaurants i un hotel va haver de superar una llarga cursa d’obstacles, amb una allau al·legacions per part de sindicats, de partits d’esquerra i d'antics treballadors. Així i tot, al final el projecte va rebre el permís urbanístic i és que la zona necessita una revitalització urgentment.

Amb tot, Natrium, que havia comprat el Clerys al grup d’inversió nord-americà Gordon Brothers per 29 milions d’euros, va desentendre’s del projecte ara fa dos mesos i va vendre l’edifici per 63 milions d’euros a un consorci immobiliari europeu, que construirà el projecte inicialment dissenyat per Natrium i que durant la campanya nadalenca ja ha volgut tornar als antics grans magatzems una mica de vida.

En aquest sentit, als aparadors de la planta baixa situats a la façana d’O’Connell Street hi han recreat escenes de Nadal al llarg del temps, més concretament dels anys cinquanta del segle XIX i dels anys vint, quaranta i seixanta del segle passat. Segons Derek McGrath, portaveu del consorci propietari, l’objectiu dels aparadors és de transportar la gent cap als records que tenen del passat de l’edifici.

D’altra banda, els treballs de remodelació de l’edifici començaran a principi de l’any vinent i està previst que acabin a meitat del 2020.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt