El centre de Dublin tornarà a tenir lavabos públics

El centre de Dublin tornarà a tenir lavabos públics Obres del tramvia als antics lavabos a College Street, Dublin 2 / Foto: Liffey (arxiu)

Després de més de vint anys sense disposar-ne, el centre de Dublin tornarà a tenir lavabos públics gràcies a la implementació d'un pla pilot aprovat per l’ajuntament a proposta del Sinn Féin, del Labour i dels Verds, que han decidit de destinar-hi 200.000 euros. En un primer moment se n'instal·laran dos, un a la banda nord i un altre a la banda sud, i depenent de com vagi la cosa se'n podrien instal·lar més en el futur.

Així doncs, es tornaria a oferir un servei que antany havia estat molt normal però que va entrar en declivi a causa de problemes com el consum de droga, la prostitució, el vandalisme o el comportament antisocial; això va fer que, a mitjan anys noranta i seguint el consell de la Garda, l'ajuntament tanqués els lavabos que encara quedaven oberts.

A partir de llavors hi havia hagut diversos intents de reobrir-ne alguns, com l'any 2006, quan l'ajuntament va estudiar la restauració dels antics lavabos de College Street (Dublin 2), a tocar del Trinity, però tot i tenir aprovada una partida pressupostària de 800.000 euros que incloïa la instal·lació de càmeres de seguretat, al final es va abandonar el projecte. Ara aquells lavabos han desaparegut i hi ha equipament de senyalització del tramvia (foto).

Per la seva banda, Ciarán Cuffe, líder dels Verds a l'ajuntament, ha manifestat la seva satisfacció per la mesura afirmant que serà molt bona per a la ciutat i que beneficiarà molts col·lectius diferents, des dels sense sostre, que ara han de satisfer les seves necessitats a la via pública, fins als turistes, que han d'entrar a pubs o restaurants i consumir alguna cosa atès que molts establiments tenen penjat un rètol que informa que els lavabos només són per a la clientela.

Amb tot, Cuffe ha alertat que l'entrada en servei dels lavabos dependrà de com vagi la burocràcia a l'hora d'obtenir permisos d'obres però, malgrat que aquestes coses poden enfangar-se en un estira-i-arronsa sense fi provocat pels qui apel·len a qualsevol projecte, el líder ecologista s'ha mostrat optimista i creu que haurien d'estar acabats al llarg del 2019.

Font: Irish Times

Torna a dalt