Metrolink comença a fer les paus amb tothom

Metrolink comença a fer les paus amb tothom El camp d'esports del club Na Fianna a Glasnevin, Dublin 9 / Foto: Liffey

Quan fa uns mesos es van anunciar els detalls sobre el Metrolink, la línia de metro de 26 quilòmetres que amb un cost d'uns 3.000 milions d'euros hauria d'unir Sandyford (Dublin 18) amb Swords (nord de Dublin) a partir del 2027, el projecte va començar a fer “amics” al llarg del seu recorregut i és que tothom vol el metro a prop de casa però no vol patir les molèsties generades per la seva construcció.

El malestar dels afectats, que han participat massivament en el procés de consulta endegat per Transport Infrastructure Ireland (TII), l'agència estatal encarregada de dur a terme el projecte, ha atret l'interès dels polítics que, per l'oportunisme de sempre, han pujat al carro guanyador criticant un projecte que mesos abans havien anunciat a bombo i platerets.

El primer amic que va fer Metrolink va ser el club d'esports gaèlics Na Fianna, tota una institució al barri de Glasnevin (Dublin 9) que compta amb uns 3.000 socis. Els consultors encarregats de dissenyar el recorregut del metro van pensar que el camp de joc del Na Fianna era el lloc perfecte per a dues coses: construir-hi una de les estacions, batejada com a Griffith Park, i ser punt d'atac de la tuneladora, un fet que deixaria el club en fora de joc durant uns sis anys.

Tanmateix, després de tot el rebombori sorgit per la possibilitat de no poder disposar del camp durant sis anys, les forces vives de la zona, incloent-hi els polítics del districte, jugadors d'esports gaèlics, gent famosa i fins i tot el Taoiseach Leo Varadkar, van pressionar TII demanant que el metro passés per una altra banda.

Ara, sembla que la pressió ha fet efecte i s'ha decidit que el recorregut patirà una petita desviació respecte al projecte inicial, amb l'estació i el punt d'atac mudant-se cap a un altre camp d'esports de la zona, el del Home Farm Football Club, situat a uns 700 metres al nord-est del Na Fianna. El club de futbol rebrà una compensació de més de cinc milions d'euros i el període d'obres es reduiria a un any i mig, en lloc dels sis anys previstos inicialment.

El segon amic va ser el veïnat del benestant barri de Ranelagh (Dublin 6), que va alertar que el metro podria crear una cosa molt semblant al Mur de Berlin. En aquest sentit, des de l'estació del Luas a Charlemont (Dublin 2) fins a Sandyford, metro i tramvia compartirien via; el problema és que si ara hi ha diversos passos a nivell per on els veïns poden passar d'una banda a l'altra, tant a peu com amb cotxe, amb el metro només se n'hi deixaria un, que alguns ja han titllat de Checkpoint Charlie dublinès, creant una barrera infranquejable i separant barris.

De moment no s'ha decidit res però hi ha diverses opcions; sembla que la que té més números és la d'allargar el túnel dues parades més, fins a Beechwood, cosa que evitaria el problema denunciat pels veïns de Ranelagh. De tota manera, aquesta opció afegiria cent milions al cost total del projecte.

Finalment, la tercera tanda d'amics la va fer a Townsend Street (Dublin 2), més concretament al complex residencial de College Gate, un bloc de setanta apartaments que, segons el projecte inicial, hauria d'anar a terra. Ara, després d'una reunió amb els veïns, sembla que el recorregut del metro variarà lleugerament a fi de no haver de comprar i enderrocar l'edifici, que és força nou.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt