Volen que Dorset Street recuperi la glòria d’antany

El grup de negocis Dubhlinn ha començat a dissenyar un projecte urbanístic que hauria de canviar radicalment la imatge del decadent Dorset Street (Dublin 1), convertint-lo en una zona vibrant i cosmopolita del segle XXI i que tindria la gastronomia com un dels reclams principals, un “hub culinari” en paraules dels responsables del grup promotor. De moment ja han iniciat una ronda de contactes amb veïns, comerciants i Comú, que haurien de dir-hi la seva.
La zona de Dorset Street va ser edificada per la família Gardiner durant el segle XVII com a zona residencial per a la classe benestant; de fet, aquesta antiga i adinerada família té un carrer amb el seu nom que va a parar a Dorset. Al cap d'un temps, cap a mitjan segle XIX, la zona va esdevenir un barri molt comercial, amb botigues de tota mena que li van fer viure els seus dies de glòria però, a poc a poc, va entrar en declivi quan es va convertir en un simple lloc de pas per als que anaven o se n'anaven del centre de la capital.
El cop de gràcia va arribar cap als anys seixanta del segle passat quan, després que deu anys abans s'hagués retirat la línia de tramvia que hi feia d'artèria principal, el carrer va ser envaït pel trànsit privat, atès que és la principal sortida cap a l'aeroport i el Nord; també van obrir una gran quantitat de comerços no gaire elegants, com restaurants de menjar ràpid, botigues de Tot a 100, cases d'apostes o sex shops.
Amb tot, ara es vol recuperar la glòria d'antany amb un ampli ventall de mesures en què s'inclouria la restauració de façanes, l'ocupació dels locals buits amb negocis moderns i amb un cert nivell, tant la planta baixa com els pisos superiors, així com distribuir l'espai del carrer donant preferència a vianants i ciclistes. En aquest sentit, s'eliminaria la mitjana que ara separa els dos sentits de circulació i es farien les voreres més amples.
El fet que molt a prop hi hagi el Chapter One, amb Estrella Michelin, podria ser la llavor d'un hub culinari, com proposa l'arquitecta Tania Miller, que recorda que Dorset Street és un lloc de pas per a les mercaderies de les explotacions agràries del nord del comtat de Dublin que es venen als mercats de la ciutat.
Per la seva banda, el batlle Nial Ring ha afirmat que dóna suport al projecte i ha recordat que Dorset Street es deia originàriament Slighe Midh-Luchra, un dels cinc grans camins que antigament hi havia a Irlanda i que en aquest cas concret duia cap al nord. Ring ha volgut fer un símil i ha desitjat que aquest carrer torni a ser un dels grans d'Irlanda.
Font: Irish Times
Escriu un comentari
Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).