Noms de moda fa cent anys ara en perill d'extinció

Noms de moda fa cent anys ara en perill d'extinció L'hospital maternal Rotunda, Dublin 1 / Foto: Liffey

Un estudi realitzat per Ancestry, una multinacional dedicada a la genealogia que té a la seva seu europea a Dublin, ha revelat que alguns dels noms que fa cent anys eren els més populars entre els irlandesos ara estan en perill d'extinció, una situació que afecta sobretot els noms amb una forta connotació religiosa i que reflecteix clarament la ràpida secularització que ha patit la societat irlandesa durant els darrers trenta anys.

En aquest sentit, un dels noms que millor exemplifica aquesta tendència és el de Mary, que si el 1917 va ser triat per a més d'11.000 nenes nascudes aquell any, un segle després, el 2017, només n'hi va haver 64. Uns altres noms que han caigut de manera notòria han estat Ellen, Elizabeth i Annie. En el cas dels noms masculins passa el mateix i cada dia hi ha menys nens anomenats Joseph, Michael o Patrick.

De tota manera, tots aquests noms encara no s'han extingit, com sí que ha passat amb Herbert, Leslie, Donald i Garrett per als nens i Sheila, Doris, Eveline i Marion per a les nenes, que fa cinc anys o més que no incorporen nous “socis”. Segons Russell James, d'Ancestry, els noms femenins s'extingeixen més fàcilment que els masculins i és que és molt més habitual que el pare passi el nom al fill que no pas que una mare ho faci amb la filla.

Una altra tendència dels pares d'avui és d'escurçar noms, com Alex en lloc d'Alexander, Theo en lloc de Theodore i Charlie en lloc de Charles. Per a les nenes ara és més habitual Kate que Catherine o Ella que Eleonore.

A l'altra banda de la balança, és a dir, noms que abans no eren gens habituals i que ara són els més populars, hi ha Adam, Harry, Luke i Aidan per als nens i Emma, Lucy, Lily i Grace per a les nenes. Amb tot, durant els darrers anys els noms més populars han estat Jack i Emily.

Font: Newstalk

Torna a dalt