L’escola irlandesa diu adéu a la prova del bateig

L’escola irlandesa diu adéu a la prova del bateig Placa del Departament d'Ensenyament / Foto: Liffey

El ministre d'Ensenyament, Richard Bruton, va signar ahir una ordre que posa punt final a una pràctica coneguda com a “prova del bateig” i que permetia a les escoles pertanyents a ordes religiosos de donar preferència als candidats que professaven aquella religió; això, tenint en compte la gran demanda que hi ha hagut en algunes zones, ha fet que pares sense cap inclinació religiosa hagin fet molt de teatre batejant els seus fills per conveniència a fi de tenir més possibilitats d'obtenir una plaça.

Així doncs, aquesta mesura satisfà una demanda històrica i que va en línia amb el canvi dut a terme per la societat irlandesa durant els darrers trenta anys, on s'ha passat d'un catolicisme que ho dominava tot a una secularització generalitzada, tot i que, evidentment, les escoles podran mantenir el seu ethos basat en la religió. De tota manera, l'ordre signada per Bruton només afecta les escoles catòliques, que són la majoria, i els centres de religions minoritàries podran continuar discriminant.

Una altra manera de discriminar que s'ha utilitzat fins ara, l'econòmica, també queda anul·lada i no es podrà pagar per a assegurar-se una plaça en escoles gratuïtes. Amb tot, els centres d'ensenyament podran mantenir criteris d'admissió com tenir germans ja inscrits a l'escola o viure a la zona d'influència. Saber parlar gaèlic també donarà prioritat a l'hora d'inscriure's en una gaelscoil.

Segons Bruton, aquestes mesures tenen l'objectiu que tots els alumnes siguin tractats de la mateixa manera i ha assegurat que suposarà la supressió del criteri religiós en dinou de cada vint escoles. Per contra, algunes organitzacions de mestres han mostrat el seu malestar per la manera com s'han fet les coses i han alertat que no hi ha cap guia d’instruccions a l'hora d'implementar aquestes mesures, un fet que podria dur el caos.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt