Dura batalla pel control de tretze noves escoles

Dura batalla pel control de tretze noves escoles L'escola d'Educate Together a Glasnevin, Dublin 11 / Foto: Liffey

Malgrat els reiterats intents del govern irlandès de reduir el monopoli de l'Església Catòlica en el patronatge dels centres d'ensenyament repartits arreu del país, el control catòlic continua sense esquerdar-se i potser és per això que quan s'anuncia l'obertura de noves escoles, la majoria d'organitzacions educatives sense vinculació amb l'Església inicien una batalla per tal d'aconseguir-ne el control i així augmentar la seva presència al sector.

En aquest sentit, el departament d'Ensenyament acaba d'anunciar que per al curs vinent, que començarà el setembre del 2019, hi ha disponibles tretze noves escoles, la majoria situades a Dublin i rodalia. De moment, les organitzacions que malden per trencar el monopoli catòlic i que per ara gestionen les engrunes del sistema ja hi han mostrat el seu interès de manera immediata, fet que preveu que hi hagi una ferotge batalla entre elles.

És el cas de l'entitat An Foras Pátrúnachta (AFP), que és el patró de la majoria de les escoles que formen part de la xarxa d'ensenyament en gaèlic Gaelscoileanna i que ja ha anunciat que lluitarà per les 13 escoles; actualment l'AFP gestiona 71 centres i ofereix als pares la possibilitat d'escollir l'ethos de l'escola entre tres opcions diferents: únicament catòlic (denominational), de múltiples religions (multidenominational) o una combinació de catolicisme i protestantisme (interdenominational).

També Educate Together, que gestiona 97 escoles i que és una de les que més ha crescut durant els darrers anys, ha informat que lluitarà per 12 escoles amb l'objectiu de continuar amb la seva expansió. S'espera que altres organitzacions educatives més petites també presentin candidatura, sobretot les situades en zones més rurals.

El procés començarà abans de final d'any i els pares, mitjançant un web on hi haurà informació sobre les organitzacions que hi presentin candidatura, podran indicar quin és el seu patronatge preferit. 

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt