12 de juliol: de les desfilades a les fogueres

12 de juliol: de les desfilades a les fogueres Foguera a Newtownabbey, Comtat d'Antrim / Foto: Wikipedia

La nit de l'11 al 12 de juliol les zones orangistes del Nord encenen grans fogueres per tal de celebrar la victòria del protestant William d'Orange sobre el catòlic James II a la Batalla del Boyne, un episodi que va tenir lloc tal dia com avui del 1690 i que des de llavors ha marcat la història dels comtats del Nord, on hi ha una clara divisió: orangistes, protestants o unionistes per una banda i jacobites, catòlics o republicans per l'altra.

Durant els anys de plom del conflicte nord-irlandès, conegut com “The Troubles”, els principals incidents durant la celebració orangista del 12 de Juliol es produïen a les desfilades que travessaven barris catòlics, essent les més problemàtiques la de Portadown i la d'Ardoyne, que fins no fa gaire acabaven amb repartiment de llenya de tots contra tots: orangistes, republicans i policia.

Ara, gràcies a la feina feta per la comissió que les regula, només hi ha incidents menors. De tota manera, la preocupació de les autoritats s'ha traslladat a les fogueres, on en alguns casos s'hi apilen fins a vuitanta palets formant una estructura circular i que suposen un autèntic perill per a les cases del voltant. Al capdamunt si sol col·locar una bandera irlandesa i a la zona intermèdia s'hi posen fotos de persones que no agraden als orangistes.

Durant els darrers anys sembla que hi ha hagut una competició entre barris per veure qui feia la foguera més alta i això ha obligat les autoritats a denunciar la situació al jutjat, que ha actuat immediatament ordenant de reduir alguns pisos de les fogueres més altes. En alguns casos s'hi ha enviat operaris amb la cara coberta i escortats per agents antiavalots, a fi d'evitar agressions i represàlies posteriors, però en d'altres s'ha encès la foguera abans que es retiressin alguns dels palets superiors.

Font: Irish Examiner

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt