Catòlic i vas votar “Sí”? Doncs cap al confessionari!

Catòlic i vas votar “Sí”? Doncs cap al confessionari! El pub The Confession Box (El Confessionari) / Foto: Liffey

L'Església Catòlica va mostrar un perfil força baix durant la campanya del referèndum sobre l'abolició de la vuitena esmena, en què va imposar-se clarament el “Sí” amb un 66,4% de vots, però és evident que el resultat no ha agradat gens als estaments eclesiàstics, que de sempre han estat molt bel·ligerants amb qualsevol possibilitat de liberalitzar l'actual legislació en aquest tema, que atorga els mateixos drets a la mare i al fetus restringint l'avortament a casos molt concrets.

Un cop sabut el resultat, diverses veus de l'Església van mostrar la seva decepció però, en gran mesura, ho han acceptat amb resignació. En aquest sentit, l'arquebisbe de Dublin, Diarmuid Martin, ha reconegut que la influència de l'església a Irlanda està en perill després de la clara victòria dels partidaris d'abolir la vuitena esmena, una derrota que se suma a la del referèndum  sobre el matrimoni entre dues persones del mateix sexe celebrat ara fa tres anys.

De tota manera, en una institució tan àmplia sempre queda la línia dura i aquesta vegada ha vingut de la mà de Kevin Doran, bisbe d'Ephin, que durant el programa de radiofònic RTÉ Radio One ha afirmat que tots aquells catòlics practicants que van votar “Sí” sabent que això suposaria la despenalització de l'avortament haurien de considerar de passar pel confessionari.

Doran ha respost diverses preguntes dels oients i una d'elles ha estat que si algú que hagi votat “Sí” pot prendre la comunió; el bisbe Doran ha dit que això hauria d'anar amb la consciència de cadascú, assegurant que durant els seus quaranta anys de capellà no ha negat la comunió a ningú perquè, en principi, tot aquell que s'acosta a l'altar ho fa de bona fe. De tota manera, segons Doran, el claríssim resultat no treu que haver votat “Sí” sigui pecat.

Torna a dalt