Els ateus volen canviar la pregunta religiosa del cens

Els ateus volen canviar la pregunta religiosa del cens Formulari del Cens 2016 / Foto: Liffey

Atheist Ireland, una organització d'ateus d'Irlanda, ha endegat una campanya dirigida a l'Oficina Central d'Estadística (CSO) amb l'objectiu de canviar la manera com es formulen les preguntes sobre religió al cens, un exercici quinquennal organitzat per la CSO que compta tota la gent que hi ha a la República en un moment concret, el darrer va ser la nit del 24 d'abril del 2016, i que alhora fa unes quantes preguntes a fi de poder generar una radiografia de la població en diversos aspectes, principalment socials, econòmics, religiosos i lingüístics.

Michael Nugent, president d'Atheist Ireland, ha explicat que l'objectiu del cens és de recollir la informació més acurada possible i que hi ha una ciència que dissenya qüestionaris a tal efecte. En aquest sentit, Nugent alerta que un dels principis bàsics d'aquesta ciència és que no s'ha de construir una pregunta d'una manera en què pugui influir en la resposta perquè si es fa així, l'exercici del cens no serveix per a res.

Així doncs, Nugent suggereix que a la pregunta “Quina és la vostra religió?” no hi hagi diverses opcions a triar sinó que la persona que empleni el formulari hagi d'escriure-la. De fet, Nugent critica la pregunta directament perquè ja assumeix que la persona té creences religioses, cosa que exclou els ateus.

Amb tot, la pregunta del formulari relacionada amb la religió sempre és notícia per l'augment de noves creences, en detriment de l'antigament hegemònic catolicisme. Un dels casos més destacables durant els darrers dos censos, celebrats el 2011 i el 2016, ha estat l'augment notori dels qui es declaren Cavallers del Jedi.

Font: The Irish Times 

Torna a dalt