El Dáil vota d'abolir el Divendres de Pasqua sec

El Dáil vota d'abolir el Divendres de Pasqua sec Unes pintes per al Divendres de Pasqua / Foto: Liffey

Aquest Divendres de Pasqua vinent, que enguany cau el 30 de març, serà el primer en noranta anys en què els pubs podran obrir les portes i només quedarà Nadal com el dia sec. Ja feia anys que durava el debat i finalment, ahir, el Dáil va aprovar una esmena a la Llei de Begudes Intoxicants, que data del 1927 i que està basada en la forta influència que l'Església Catòlica ha tingut històricament a l'illa.

Tanmateix, la secularització de la societat irlandesa ha fet que aquesta influència hagi anat desapareixent i la prohibició era vista com a totalment obsoleta per una àmplia majoria de la població, amb l'agreujant que el Divendres de Pasqua els bars del Vaticà estan oberts; una altra festivitat religiosa que va cedir a l'alcohol va ser la de Sant Patrici, en què s'ha passat d'un extrem a l'altre, és a dir, d'estar prohibit de servir alcohol a ser el dia més alcoholitzat de l'any.

Això ha fet que alguns diputats, com la independent Maureen O'Sullivan, hagin criticat la mesura, que va en contra de l'objectiu del govern de reduir els costos derivats de l'abús de l'alcohol, els quals es poden veure passant una nit del cap de setmana pel servei d'urgències de qualsevol hospital.

Un altre element que ha ajudat a canviar la llei ha estat el turisme, cada vegada més important, i és que molts visitants, que aprofitaven els dies de festa per venir a Irlanda, es quedaven molt sorpresos, fins i tot decebuts, quan s'assabentaven que no podien anar al pub, una de les experiències més buscades, segons les enquestes fetes al sector, entre els que trien Irlanda com a destinació turística.

De tota manera, durant aquests darrers noranta Divendres de Pasqua, els més assedegats podien aprofitar-se de les diverses escletxes legals existents a fi d'assadollar la seva set:

1. En esdeveniments esportius on hi hagués un bar amb llicència per a servir begudes alcohòliques.

2. Un àpat en un vaixell que navegués per un riu o un canal.

3. Canòdroms: després del tancament del de Harold's Cross (Dublin 6) a la capital només hi quedava el de Shelbourne Park (Dublin 4).

4. Àpat en un hotel si l'establiment tenia llicència per a vendre alcohol i si la beguda es demanava durant l'àpat.

5. Teatre: als teatres amb llicència o a les institucions culturals nacionals també s'hi podia servir alcohol.

6. Estacions de tren: els passatgers amb un bitllet de tren intercity podien anar als pubs de les estacions. Era tot un clàssic de comprar un bitllet cap a Drogheda (Comtat de Louth), que era la tarifa intercity més econòmica, però quedar-se al pub sense pujar al tren.

7. Els qui viatjaven amb avió o amb vaixell podien demanar begudes alcohòliques als bars dels aeroports i ports.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt