Qüestionen els 5.000 anys de la llum de Newgrange

Qüestionen els 5.000 anys de la llum de Newgrange Newgrange l'any 1954 / Foto: National Monuments Service

Cada 21 de desembre, solstici d'hivern i dia més curt de l'any, unes desenes d'afortunats que han estat escollits mitjançant un sorteig en què hi ha milers de persones apuntades entren a la cambra que hi ha a l'interior del monument neolític de Newgrange (Comtat de Louth); al matí d'aquest dia, en cas que faci sol, la llum travessa el passadís d'accés i il·lumina la cambra. Dimarts passat, com és tradició, no hi va haver sort perquè el cel estava ennuvolat. La primera il·luminació en època moderna va ser l'any 1967.

De tota manera, enguany el que ha centrat l'atenció de l'esdeveniment han estat les declaracions a l'Irish Times  d'un antic Arqueòleg en Cap, Michael Gibbons, assegurant que això de la llum il·luminant la cambra no té 5.000 anys com s'ha dit fins ara sinó que en té 50, més concretament de quan es va excavar i reconstruir el monument durant els anys seixanta del segle passat. Segons Gibbons, el punt d'entrada de llum (roof-box) va ser fabricat i instal·lat durant aquella època.

L'afirmació de Gibbons ha tingut la rèplica immediata de l'Oficina d’Obres Públiques (OPW), ens que s'encarrega de mantenir el patrimoni públic i responsable d'aquest monument neolític, que ha assegurat que hi ha documentació provant que el punt d'entrada de llum ja existia abans de l'excavació duta a terme pel professor Michael O'Kelly i que va romandre al mateix lloc després dels treballs; més concretament ha mostrat dues fotos de Newgrange, una del 1935 i l'altra del 1954 (la que il·lustra aquest article, a dalt).

Font: The Journal.ie

URL curta: bit.ly/2ihi5ep

Foto original 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt