Roscommon no vol cedir terreny a Westmeath

Roscommon no vol cedir terreny a Westmeath Un mapa amb la zona afectada / Mapa: Save Roscommon via FB

La proposta que sembla que s'ha inclòs a l'informe que el departament d'Administracions Locals va encarregar a l'Athlone Boundary Committee, un comitè que ha estudiat possibles canvis als límits territorials que separen els comtats de Roscommon i Westmeath, ha posat en alerta les forces vives de Roscommon, que a principi d'any ja van protestar contra la possibilitat de perdre trenta quilòmetres quadrats que anirien a parar al comtat de Westmeath.

Responent a una pregunta parlamentària formulada per Eugene Murphy, diputat del Fianna Fáil, el ministre de Territori i Administracions Locals, Simon Coveney, no s'ha volgut pronunciar adduint que prefereix d'esperar a rebre els informes de tres altres comitès que estudien possibles canvis territorials a Carlow, Drogheda (Comtat de Louth) i Waterford.

En el cas de Roscommon i a partir de les dades del Cens 2011, el comtat perdria el 10% de la seva població si es confirmés el traspàs d'aquests 30 km quadrats cap a Westmeath. A més, també suposaria un cop a l'economia del County Council perquè a la zona afectada es recapta un terç dels tributs comercials de tot el comtat, sobretot gràcies a l'activitat econòmica generada a la part dels afores d'Athlone que no pertany a Westmeath, no així la zona urbana de la ciutat, sinó a Roscommon.

Les poblacions transferides serien Monksland, Rooskey Cross, Ballymulavill, Bogganfin i Barrybeg. La frontera natural entre els dos comtats és el riu Shannon, amb Roscommon a l'oest i Westmeath a l'est, tot i que a l'altura d'Athlone hi ha una porció de terra a l'oest del riu que pertany a Westmeath, un fet que situa tota la ciutat en aquest comtat.

De tota manera el possible canvi no serà una empresa fàcil perquè la identificació dels habitants de la zona amb Roscommon és molt forta i si amb el sentit de pertinença a un comtat per raons històriques i sentimentals no n'hi hagués prou el que fa el canvi una cosa totalment inacceptable és haver de canviar de colors en esports gaèlics. El nou límit territorial també suposaria canviar de província, passant de Connacht cap a Leinster, amb implicacions en el rugbi.

Font: The Journal.ie

ACTUALITZACIÓ 25/11/16: Finalment el límit territorial entre els dos comtats no canviarà.

URL curta: bit.ly/2flxTtZ

Fotos originals

Torna a dalt