La televisió en gaèlic TG4 celebra el 20è aniversari

Gráinne Seoige presentant el telenotícies / Foto: pantalla TG4 Gráinne Seoige presentant el telenotícies / Foto: pantalla TG4

Una nit de Halloween de fa 20 anys va engegar la televisió en gaèlic Teilifís na Gaeilge (TnaG), nom que al cap d'un temps canviaria a TG4 a fi de posicionar-se millor a la llista de canals disponibles per als teleespectadors irlandesos: RTÉ1, RTÉ2 i TV3. Avui, dues dècades després i també en una nit de Halloween, la cadena farà una gran festa a fi de celebrar l'efemèride just al mateix lloc on va començar, a Baile na hAbhann, a la Connemara (Comtat de Galway).

El camí no ha estat gens fàcil perquè al principi hi havia moltes reticències des del centralisme dublinès a fer una televisió en gaèlic, una llengua que es veia com una cosa del passat només parlada per gent gran resident en zones molt apartades a la costa oest. De tota manera, la pressió d'alguns polítics, com l'actual president de la República, Michael D Higgins, així com l'èxit de la cadena gal·lesa S4C van fer que el projecte tirés endavant.

Per tal de fer oblidar els tòpics sobre els parlants de gaèlic, des de l'inici el seu enfocament va ser molt modern, amb presentadors joves i atractius utilitzant la llengua en tots els àmbits, un fet que va trencar els esquemes d'uns quants dels seus detractors. L'atractiu de les presentadores va ser força criticat per alguns però segons afirma Pádhraic Ó Ciardha, sotsdirector executiu de la cadena, l'efecte visual a la tele és molt important i no té cap problema a reconèixer que la tria es va fer pel físic més que no pas per l'aptitud, tot i que la casa ha donat grans professionals.

Entre els programes més populars que s'han emès a TG4 hi ha el “Paisean Faisean” (Passion Fashion), presentat per Mairéad Ní Chuaig, en què tres nois havien de comprar roba a una noia i la noia triava el noi en funció de la roba que li havia comprat; el guanyador se n'anava a sopar amb la noia. També s'ha volgut tenir cura dels més menuts amb el programa de dibuixos animats Cúla4, que s'emet durant sis hores al dia, i no han faltat els serials de producció pròpia com “Ros na Rún”.

TG4 ha servit de trampolí per a alguns periodistes que hi van començar i que després han passat per d'altres cadenes. El cas més conegut és el de les germanes Gráinne i Síle Seoige. En el cas de la germana gran, Gráinne, que va presentar el primer telenotícies de TG4 i que hi va romandre fins al 1998, li va permetre de treballar a diverses televisions d'Irlanda i fins i tot de fer el salt cap al Regne Unit.    

Actualment la cadena emet un 60% del temps en gaèlic, una circumstància derivada pel cost de produir en aquesta llengua, i el 40% restant en anglès o altres llengües. L'audiència mitjana diària és d'unes 500.000 persones, una xifra considerable tenint en compte la gran varietat de canals que hi ha, sobretot els oferts en els paquets de les operadores de televisió per cable.

La festa d'aniversari, "TG4XX Beo”, serà retransmesa des de les 21h30 a les 23h30 per TG4.

Font: Irish Independent

URL curta: bit.ly/2fmfX4B

Read 1195 times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt