A la Garda i al PSNI no els agrada de fer intercanvis

A la Garda i al PSNI no els agrada de fer intercanvis El fanalet de la Garda / Foto: Liffey

Una de les mesures incloses a l'Acord de Pau del Divendres de Pasqua era un programa d'intercanvi entre la Garda i el PSNI (la policia nord-irlandesa) amb estades d'agents d'un cos a casa de l'altre a fi de millorar les relacions i d'obtenir sinèrgies, sobretot en el control de la frontera, un lloc on sempre s'han dut a terme més activitats delictives que en d'altres llocs.

Però malgrat les bones paraules que els respectius ministres del ram fan regularment de la cooperació entre les dues organitzacions les estades han anat decreixent, tant en nombre com en durada. En aquest sentit, enguany només hi ha hagut dos sergents de la Garda i dos del PSNI que hagin fet l'intercanvi, que actualment només dura dues setmanes.

En els darrers deu anys hi ha hagut uns 170 intercanvis sobre uns efectius totals de 20.000 agents i si al principi les estades podien durar fins a sis mesos, el temps s'ha anat reduint, només dos mesos l'any 2010 i les dues setmanes d'ara. El rècord es va produir l'any 2010 amb 30 intercanvis; l'any passat no hi va haver cap Garda que anés al Nord.

Entre les diverses causes del poc interès hi ha que als participants no se'ls compta el temps passat a l'altra banda a l'hora de calcular la pensió o el tancament de comissaries a la zona fronterera. Amb tot, els més beneficiats són els contrabandistes, principalment de tabac i de benzina que, com denuncien alguns residents, campen alegrement davant l'absència de patrulles policials.

A destacar també que la Garda i el PSNI utilitzen sistemes informàtics i xarxa de telecomunicacions diferents, per la qual cosa la comunicació entre els dos cossos policials és més difícil ara que durant els anys de plom del conflicte nord-irlandès.

Font: Irish Independent

URL curta: ow.ly/OUnTs

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt