Els Nelson seguiran sense posar els peus a O’Connell

Els Nelson seguiran sense posar els peus a O’Connell L'antic pilar dedicat a l'almirall Horatio Nelson / Foto: @PhotosOfDublin via Twitter

Els regidors de l’ajuntament de Dublin que formen part del Comitè del Nomenclàtor van rebutjar ahir per unanimitat la proposta feta per un ciutadà de reanomenar l’Spire, que té com a nom oficial Millennium Spire malgrat que tothom el coneix com “the Spike” (la Punxa), en honor del recentment traspassat expresident sud-africà Nelson Mandela.

La decisió va basar-se en el fet que un principi bàsic per dedicar algun lloc a algú és que la persona hagi d’haver mort com a mínim 20 anys abans, fet que fa uns mesos ja va eliminar molts candidats a donar nom al nou pont sobre el Liffey que finalment s’anomenarà Rosie Hackett. En cas d’haver-se aprovat la proposta l’Spire s’hauria anomenat Nelson Mandela Pillar.

Així doncs, la cruïlla entre els carrers O’Connell, Henry i Earl (Dublin 1) hauria tornat a estar relacionada amb el nom Nelson perquè, fins al 1966, al mateix lloc hi havia un pilar dedicat a l'heroi de la batalla de Trafalgar, Horatio Nelson. El pilar tenia una estàtua de l’almirall Nelson a dalt de tot i s’hi podia pujar per gaudir d’una vista privilegiada del carrer O’Connell.

Però la història del pilar va acabar l’any 1966 quan l’IRA va fer volar pels aires Nelson, a qui alguns amants de la broma consideren el primer astronauta a sortir cap a l’espai des de territori irlandès, i la meitat de l’estructura sense causar ferits ni danys considerables. El problema va arribar quan l’exèrcit va fer volar amb explosius el que romania dempeus i diuen que la deflagració va ser tan forta que va trencar els vidres de totes les finestres d’O’Connell.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/iwy0

Torna a dalt