Leopold Bloom els va veure i avui encara hi són

Leopold Bloom els va veure i avui encara hi són Rètol al James Joyce Centre de Dublin / Foto: Liffey

La novel·la Ulysses de James Joyce, que és la versió dublinesa del poema èpic l'Odissea d'Homer, narra les activitats quotidianes dutes a terme a la ciutat de Dublin per diversos personatges el dia 16 de juny del 1904, una data que no va ser triada a l'atzar per Joyce i és que va ser aquest dia quan va conèixer la que seria la seva dona, Nora Barnacle.

L'obra descriu amb molt de detall alguns indrets de la capital irlandesa fins al punt que l'escriptor va arribar a afirmar que si un dia Dublin s'hagués de reconstruir des de zero, es podria fer a partir d'Ulysses. Des de llavors la ciutat ha canviat molt, sobretot durant els anys bojos del Celtic Tiger en què els promotors immobiliaris van renovar, a desgrat de molts nostàlgics, algunes parts del vell Dublin que havien estat escenari de la novel·la.   

De tota manera, hi ha coses que no han canviat, com la Martello Tower de Sandycove, des d'on el personatge Buck Mulligan surt per anar a banyar-se a la piscina natural del Forty Foot, la platja de Sandymount, l'edifici de la Biblioteca Nacional, el National Maternity Hospital, el Trinity College o el Ha'penny Bridge. El que sí que sobta més són els establiments comercials que apareixen a la novel·la i que han perdurat durant molt de temps, fins i tot n'hi ha que encara continuen oberts amb el mateix nom.

northstar
El North Star Hotel, situat a Amiens Street (Dublin 1) i que apareix al capítol setze quan el personatge principal de la història, Leopold Bloom, cerca un taxi d'aquella època, que podia ser un carro de dues rodes descapotat (jaunting car) o un carro de quatre rodes cobert (fourwheeler), ambdós tirats per un cavall. En principi Bloom volia un jaunting car però davant del North Star Hotel només hi havia un fourwheeler, probablement llogat per uns hostes que estaven de celebració a l'establiment. Aquests taxis es demanaven mitjançant un xiulet però Bloom, que era de tot menys bon xiulador, va veure com ni el seu intent de xiulet ni el moviment de braços de forma exagerada per sobre del seu cap no feien moure ni un quart de polzada el fourwheeler. Actualització: ara l'hotel es diu The Address Connolly.

sweny
L'antiga farmàcia Sweny, situada a Lincoln Place (Dublin 2) de fa més de 150 anys (l'any 1847 hi va obrir un consultori mèdic), el lloc on, al capítol cinc, Bloom va comprar una pastilla de sabó fet amb essències de llimona, que encara venen i que es pot veure a l'aparador.

Tot i que l'exterior de l'establiment conserva tots els elements d'una farmàcia, ara ja no ho és i s'ha convertit en un local administrat per uns voluntaris amants de la literatura joyciana que funciona com un museu i on s'hi fan lectures diàries d'obres de l'escriptor. A banda de les donacions privades, aquesta entitat sense afany lucratiu es finança gràcies a la venda de llibres de segona mà i de pastilles de sabó de llimona.

sirensL'Ormond Hotel, als números 7-11 del moll homònim (Dublin 7), és on es desenvolupa l'episodi onze, anomenat Sirenes; de fet, el bar que hi havia a la planta baixa es deia Sirens Bar i encara avui, malgrat que l'establiment ha romàs tancat durant una bona pila d'anys, hi ha els tendals amb aquest nom.

Aquest edifici ha estat motiu de disputa entre l'ajuntament i el promotor immobiliari malai propietari de l'equip anglès del Queens Park Rangers, que vol enderrocar l'edifici actual per després construir un hotel de 6 pisos d'altura i 170 habitacions amb serveis de luxe a preu reduït. Nogensmenys, l'ajuntament de Dublin li ha cridat l'alto i li ha repassat una llista de condicions relacionades amb la llarga història de l'edifici. Actualització: edifici enderrocat la primavera del 2019.

olhausenEls Olhausen van obrir botiga al número 72 de Talbot Street (Dublin 1) l'any 1896, essent una de les nombroses carnisseries regentades per emigrants alemanys que van arribar a Irlanda durant la segona meitat del segle XIX. Va ser a Ca l'Olhausen on, al capítol quinze, Bloom va anar a comprar el seu esmorzar: un fetge de porc i uns peus d'ovella; l'home era força excèntric.

El negoci dels Olhausen va anar sobre rodes i de treballar només a la carnisseria, on van arribar a despatxar fins a 16 noies, van passar a obrir fàbriques; tanmateix, malgrat la història d'èxit centenària, quan va arribar la darrera crisi econòmica van haver de plegar, a final del 2011, tancant 3 fàbriques i deixant sense feina 160 treballadors. De tota manera, això no va suposar la desaparició de les salsitxes Olhausen, que encara avui es troben als supermercats perquè l'empresa Mallon es va quedar amb la marca i és que juntament amb les Hafner, empresa fundada per una altra família alemanya, formen part de l'imaginari culinari dublinès.

davybyrneEl pub Davy Byrne's, situat a Duke Street (Dublin 2) a tocar del comercialíssim Grafton Street, és on al capítol vuit Bloom va anar a menjar un entrepà de formatge Gorgonzola i un got de vi de Borgonya. El pub continua al mateix lloc i amb el mateix nom però ha esdevingut un establiment d'un cert nivell, una mica fashion, per la qual cosa, ara, si Bloom hi tornés, probablement no l'hi deixarien entrar. És un punt calent durant la celebració del Bloomsday.

El pub The Oval, situat a Middle Abbey Street (Dublin 1) a tocar d'O'Connell, apareix al capítol set quan Bloom fa una visita al Freeman's Journal, un diari de l'època que tenia la redacció a l'edifici contigu a The Oval i que després va passar a ser l'Irish Independent, i demana per algú, que resulta que està fent un got en aquest pub que encara avui manté el mateix emplaçament així com el nom.

Pel carrer Grafton, al capítol vuit, va passar per davant del Brown Thomas, un dels establiments més exclusius de Dublin i que ja llavors va encisar Bloom amb els seus productes de luxe destinats a les famílies més benestants de la ciutat, destacant les figures de ceràmica i la roba de seda. Avui són més aviat els turistes adinerats els qui formen part de la clientela de la botiga.

GALERIA DE FOTOS a sota

 

Text en anglès

Torna a dalt