El Lord Mayor entra a Israel per un error de noms

El Lord Mayor entra a Israel per un error de noms Mícheál Mac Donncha, el Lord Mayor de Dublin / Foto: Liffey

La votació per part del ple municipal de Dublin a favor de boicotejar els productes procedents d'Israel, d'expulsar l'ambaixador a Irlanda, de demanar sancions econòmiques i de no contractar serveis a empreses que proveeixen amb tecnologia l'exèrcit d'aquest país, com la multinacional Hewlett Packard, havia fet que el Lord Mayor (batlle) de Dublin, Mícheál Mac Donncha, igual que tots els activistes i polítics que promouen el boicot a Israel i que estan inclosos en una llista negra, tingués tots els números per no avançar gaires metres més enllà de la porta de l'avió.

De tota manera i malgrat que s'havia donat l'ordre de no deixar-lo entrar, Mac Donncha va passar sense cap incidència el control de seguretat de l'aeroport Ben Gurion de Tel Aviv, amb l'agreujant que quan les autoritats israelianes van anunciar a bombo i platerets mitjançant el diari Haaretz que no el deixarien entrar, el Lord Mayor va respondre dient que ja era a Ramallah (Cisjordània) preparant-se per a la conferència organitzada per l'Autoritat Palestina a la qual ha estat convidat i on es parlarà sobre l'estatus de la ciutat de Jerusalem.

Això ha generat un intercanvi d'acusacions entre dos ministeris del govern israelià, el d'Afers Estratègics i el d'Interior. En aquest sentit, Interior assegura que Afers Estratègics va escriure el nom del Lord Mayor de manera incorrecta, per la qual cosa, quan al control van posar el nom correcte el sistema no va emetre cap alerta i va deixar passar Mac Donncha, però Afers Estratègics diu que van transmetre el nom escrit correctament. També hi ha rumors assegurant que els israelians van pensar que Ardmhéara, que és batlle en gaèlic, era part del nom de Mac Donncha.

Amb tot, les autoritats israelianes han estudiat com poder expulsar Mac Donncha però sembla que no hi hauria cap base legal, a banda que es podria generar un conflicte diplomàtic. Així doncs, el Lord Mayor podrà romandre al país durant la conferència però quan abandoni Israel se li entregarà una carta informant-lo que no hi podrà tornar a entrar en el futur.

Torna a dalt