El mapa d’RTÉ sense els sis comtats rep 203 queixes

El mapa d’RTÉ sense els sis comtats rep 203 queixes El mapa de la discòrdia al Late Late Show / Foto: pantalla RTÉ.ie

Divendres passat, al programa Late Late Show, el més longeu de la televisió pública RTÉ, s'explicava que la salut de la població depenia clarament de factors com el nivell d'estudis, l'estil de vida i la pobresa. En aquest sentit, la doctora Eva Orsmond anava explicant coses com que la gent pobra tarda més a reaccionar i sovint fa una visita al metge més tard del que hi van les persones amb més estudis i recursos; això fa que la gent més desafavorida tingui una salut més delicada.

A fi d'il·lustrar-ho es va ensenyar un mapa de colors que permetia de veure quines eren les zones més afectades però el que va cridar més l'atenció del mapa entre els teleespectadors no van ser les coloraines sinó el fet que hi mancaven els sis comtats de l'Ulster sota administració britànica (Antrim, Armagh, Derry, Down, Fermanagh i Tyrone). Això va encendre les xarxes, que van omplir-se d'usuaris indignadíssims criticant l'omissió.

Malgrat que n'hi va haver alguns que van intentar justificar-ho recordant que l'estudi s'havia fet amb les dades de l'Oficina Central d'Estadística (CSO), que només cobrien la seva zona d'actuació, és a dir, la República d'Irlanda, la polèmica no es va apagar i és que, normalment, en casos en què no hi ha dades per al Nord es pinten els sis comtats de l'Ulster sota sobirania britànica d'un sol color, sense esborrar-los i deixant visible tota la silueta de l'illa.

De tota manera, en algunes ocasions fins i tot s'esborra, per error, el comtat de Donegal (extrem superior del mapa) que, entre les poblacions de Bundoran i Ballyshannon, queda unit a la resta de la República per una llenca de menys de vuit quilòmetres.

En total, segons RTÉ, s'han rebut 203 queixes i ara, en compliment de la Llei de Radiodifusió, la cadena haurà de respondre-les en un termini màxim de 20 dies.

Font: The Journal.ie

URL curta: bit.ly/2x6j5K4

Torna a dalt