El diputat Finian McGrath apunta a díscol del govern

El diputat Finian McGrath apunta a díscol del govern Rètol indicant la prohibició de fumar / Foto .Liffey

Que el 80% dels irlandesos cregui que el nou govern no durarà més de dos anys, com apuntava una enquesta recent de Paddy Power/Rec C, no és per casualitat i és que el preu a pagar pel Fine Gael a fi de mantenir-se al poder serà força elevat atesos els jocs malabars que va haver de fer Enda Kenny per continuar governant: va necessitar l'abstenció del Fianna Fáil i el vot favorable de nou diputats independents que, evidentment, no ho van fer de franc.

Tres d'aquests nou independents van obtenir una cartera ministerial i la resta han rebut alts càrrecs com el de sotsministre (junior minister) o secretari d'Estat. El fet de no pertànyer a cap partit sempre els ha donat carta blanca a l'hora de criticar el govern de torn, així com de fer comentaris o tenir actituds políticament incorrectes.

De moment, la majoria d'independents amb responsabilitats al nou govern ha assumit el seu nou estatus i s'ha moderat, a excepció de Finian McGrath, diputat pel districte Dublin North-Central i nomenat sotsministre de Salut, que la setmana passada va encendre la primera polèmica assegurant que no havia pagat el rebut de l'aigua i que no tenia cap intenció de fer-ho. Tanmateix, després de diverses consultes, McGrath va rectificar i divendres va assegurar que sí que pagaria.

Quan semblava que l'afer de l’aigua ja s'havia oblidat, McGrath va començar a apuntar com a díscol del govern amb unes declaracions al Sunday Business Post en què demanava una relaxació de la Llei Antitabac, que des del 2004 prohibeix de fumar a l'interior d'un lloc de treball. En aquest sentit McGrath proposa la creació d'espais delimitats per a fumadors a l'interior dels pubs com, segons el flamant i contradictori nou sotsministre de Salut, ja passa en països com Alemanya o Portugal.  

Paradoxalment, el programa de govern té l'objectiu de fer d'Irlanda un país lliure de tabac, o amb menys del 5% de la població fumadora, l'any 2025.

URL curta: bit.ly/1V4F1tE

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt