La papereta de Dublin Bay North podria fer 50cm
Els canvis als límits territorials d'algunes circumscripcions electorals (constituencies), l'aparició de nous partits polítics i la proliferació de candidats independents faran que el proper 26 de febrer, dia dels comicis generals al Parlament, molts electors es trobin amb una papereta de votació molt llarga. En alguns casos, com a la nova supercircumscripció de Dublin Bay North, podria arribar als 50 centímetres de llargada i és que, com a mínim, hi haurà vint-i-dos candidats.
En principi el més lògic seria de fer dos fulls però segons James Barry, responsable electoral (returning officer) de la ciutat de Dublin, això podria suposar un problema, tant per als votants a l'hora de marcar les seves preferències com per als responsables de fer el recompte de vots. Així doncs, posant tots els candidats en un sol full, apareixent per ordre alfabètic del cognom, s'assegura la igualtat de condicions.
D'altra banda, amb tant de candidat també s'ha fet una crida a marcar les preferències correctament perquè segons el “returning officer” del nou districte electoral de Kerry, que engloba les dues circumscripcions que hi havia fins ara, molts vots són declarats nuls perquè els votants assignen la primera preferència (marcant amb el número 1) a dos o tres candidats d'un mateix partit, enlloc d'assignar la primera a un, la segona a un altre i així successivament.
Per tal de poder-se presentar a les eleccions hi ha dues opcions: pagar 500 euros de dipòsit, que es torna al candidat en cas que aconsegueixi un nombre de mínim de vots del 25% més 1 de la quota*, o presentant 30 signatures de suport. Segons Barry, a Dublin només dos candidats han triat l'opció de les signatures, la resta han pagat el dipòsit.
* el nombre de vots a partir del qual s'obté l'acta de diputat i que surt de dividir el nombre total de vots de la circumscripció pel nombre d'escons disponibles més 1.
Font: Irish Times
URL curta: ow.ly/YesTk