A Gaza fer volar estels a la platja és un símbol de llibertat
“M'ha robat el diari. Ha vingut sense dir res i m'ha robat el diari per construir un estel”, explica l'avi del Musad a la càmera.
El Musad és un noi palestí d'uns nou anys que té una habilitat extraordinària per construir estels. De fet, en construeix un dels més grans perquè pugui portar una càmera a la cua i gravar des del cel l'aplec de 7.500 estels que hi ha a la platja de Gaza. Finalment, són 7.202 estels els que acaben volant alhora i entren a formar part del llibre Guinness dels Rècords, una fita aconseguida a Gaza poc després dels múltiples atacs perpetrats durant l'ofensiva israeliana d'ara fa un any. “Ens agrada molt fer volar els estels perquè poden anar amunt al cel, i ser lliures. Quan fem volar els estels és com si voléssim nosaltres: amunt, i lliures”, diu el Musad al film.
"Flying Paper" ha estat la segona peça a visionar-se dins del cicle de documentaris programats per aquests dies al PalFest, un festival organitzat i creat per més de 400 artistes irlandesos de forma voluntària que commemoren el primer aniversari de l'Operació Marge Protector duta a terme per l'exèrcit israelià a la Franja. El documentaris explica mitjançant l'incessant vol dels estels la resistència dels joves palestins enfront del control israelià i els seus continus atacs.
Dos altres documentaris destaquen dins d'aquest cicle. Un és "Five Broken Cameras" (divendres a les 16:00), un llargmetratge nominat als Òscars i filmat gairebé en la seva totalitat per Emad Burnat, un granger palestí de Bil'in (Palestina). Burnat es va comprar la seva primera càmera al 2005 per gravar el naixement del seu primer fill. Poc després, altres escenes quotidianes s'incorporen a la filmació, com són els atacs i els assalts a casa seva.
El segon curtmetratge a tenir en compte és "Gaza - Post Operation Cast Lead" (dissabte a les 18:00). La directora irlandesa Dearbhla Glynn va guanyar el premi Drets Humans per aquest documentaris que ens transporta a l'Operació Plom Fos a final del 2008 i començament del 2009.
Més informació: www.palfestireland.net
Diferents gustos, diferents activitats.
SUMUD// STEADFASTNESS és una exposició fotogràfica conjunta entre Dublín i Gaza. Ubicada a l'emblemàtic Film Base (Temple Bar, Dublin 2), l'exposició recull mostres gràfiques de la vida quotidiana a la Franja i de la continuada solidaritat irlandesa amb el poble palestí. Edificis derruïts, cuines inexistents, bicicletes tri-compartides i fotos de runes es barregen amb manifestacions realitzades a la icònica GPO demanant la fi dels atacs indiscriminats al territori.
Art Visual per Palestina va agafar el relleu de SUMUD ahir divendres i romandrà oberta fins avui dissabte a l'Steambox (Dublín 8). Allà s'hi podrà veure diferents mostres artístiques dedicades a Palestina amb un cos de cartrons ideat pel caricaturista palestí assassinat Naji Al- Ali. Per als que només puguin passar-se per l'Steambox al matí, podran participar a les classes de ioga i meditació que hi ha programades.
Més informació: www.palfestireland.net/events/mindfulness-for-palestine
Fotos de l'exposició i de la xerrada: Marta Alemany
URL curta: ves.cat/meY1
Marta Alemany
Periodista vallesana. Ha escrit en diversos mitjans i ha participat en projectes de pau en zones de conflicte.
Galeria d'imatges
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
- Clica i amplia-la Clica i amplia-la
https://liffey.cat/index.php/inici/politica/79-politica/7604-110715-estels#sigProId89e9a6e306