PalFest, festival en record dels fets de Gaza de fa 1 any

PalFest, festival en record dels fets de Gaza de fa 1 any Acte inagural del PalFest al Belvedere College / Foto: Marta Alemany

A les sis de la tarda de dimecres, Donal O'Kelly inaugurava oficialment dalt de l'escenari del Belvedere College el PalFest Ireland, un festival realitzat per més de 400 artistes voluntaris irlandesos per marcar el primer any de l'atac israelià sobre la Franja de Gaza el juliol del 2014.

“El festival té com a objectiu solidaritzar-se amb Palestina i difondre les seves condicions de vida per tal de conscienciar la gent, que actuï i així, seguir pressionant el govern d'Israel”, va comentar Andy Cummins, un altre dels organitzadors. El festival s'allargarà fins l'11 de juliol i oferirà més d'una cinquantena d'activitats: teatre, visionats de pel·lícules i documentaris, xerrades, concerts, exposicions fotogràfiques, lectures de poesia o conta-contes formen l'ampli ventall artístic. “Els artistes tenim el poder d'explicar les coses d'una altra manera, de transmetre sentiments i de fer actes de denúncia mitjançant noves perspectives que, altres mitjans com els de comunicació, no poden”, va afegir Cummins.

El cicle de xerrades, d'entre les que destaquen noms com el del cirurgià noruec Mad Gilbert, que va atendre els ferits de l'operació Marge Protector el juliol de l'any passat a Gaza (divendres, 10 de juliol a les 12:30), va iniciar-se ahir al teatre del mateix recinte.

Gary Walsh, director de Projectes a Israel per Trócaire, i David Sheen, periodista canadenc resident a Israel i activista a favor dels drets dels palestins, van ser els encarregats de dibuixar un primer marc de context sobre la situació humanitària i politicosocial de la Franja, respectivament. Walsh va remarcar la urgència de trobar una solució al conflicte puix que si no “veurem d'aquí poc temps una altra escalada de la violència i nous atacs”. El canvi, a més, urgeix pel fet que “segons les Nacions Unides, si no actuem Gaza serà un país on ja al 2020 no s'hi podrà viure”.

El periodista va complementar la situació humanitària explicant el perquè aquests atacs són possibles. Sheen va explicar que la impunitat d'aquests actes és possible gràcies a la propaganda i constant llançament de missatges carregats d'odi i discriminació. El canadenc va aportar diversos exemples per il·lustrar aquesta pressió social, racisme i apel·lació de la violència amb cites recents que diverses personalitats israelianes destacades han escrit a les seves plataformes personals o als mitjans de comunicació. Un dels exemples fou una cita de l'actual ministra de Justícia israeliana, Ayelet Shaked, que va escriure fa pocs mesos al seu Facebook “La seva sang (dels palestins) hauria d'estar sobre els seus caps. Res no podria ser més just”.

Paral·lelament a l'acte, el grup musical Bloodyends inaugurava el cicle de concerts al Sweeney's Bar, a Dame Lane (Dublin 2). Els van seguir els DJ's irlandesos Donal Dineen i Sally Cinnamon fins ben entrada la nit. Altres actuacions musicals es realitzaran en els propers dies i com la gran majoria d'activitats del festival, l'entrada és gratuïta encara que s'accepten donacions que es destinaran a diverses ONG palestines.

Malgrat tot, la primera activitat del festival es va realitzar el mateix dia al matí a Sandymount Strand. 556 samarretes blanques, símbol dels 556 infants morts durant els 50 dies d'ofensiva israeliana, van onejar al vent. Per a dissabte, en canvi, s'ha organitzat un partit de futbol familiar per tal de posar punt i final al festival celebrant la vida.

Després d'un any i més de 1.400 morts, Gaza es manté aturada en el temps: més de 100.000 persones segueixen estant sense llar. Des de l'atac no s'ha reconstruït res atès que tant sols han entrat dins del territori menys d'1% dels materials de construcció necessaris per als habitatges a causa del bloqueig econòmic d'Israel i Egipte sobre la Franja (Font: Trócaire).

Més informació sobre el festival podeu visitar www.palfestireland.net

URL curta: ves.cat/meWI

Marta Alemany

Periodista vallesana. Ha escrit en diversos mitjans i ha participat en projectes de pau en zones de conflicte.

Torna a dalt