La residència oficial de l’alcalde de Dublin fa 300 anys

La residència oficial de l’alcalde de Dublin fa 300 anys La Mansion House a Dawson Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Ara fa 300 anys la Mansion House va ser adquirida per 3.500 lliures (entre 350.000 i 500.000 euros actuals) i des de llavors ha estat la residència oficial de l'alcalde de Dublin, càrrec que rep el nom de Lord Mayor. L'any 1812 hi havia un projecte de construir una casa encara més gran al centre de Saint Stephen's Green (Dublin 2) però el tresorer va agafar els calers i va fugar-se a Anglaterra sense que se'n sabés mai res més.

La Mansion està situada al cèntric Dawson Street (Dublin 2) i destaca sobre la resta d'edificis del voltant per la seva façana clàssica de tons clars. L'any 1705 Joshua Dawson, que va donar nom al carrer, va comprar un terreny “pantanós i sense ni un sol camí creuant-lo” i en només dos anys va construir la casa. L'any 1715 la va vendre a l'ajuntament de Dublin, llavors conegut com a Dublin Corporation, i a banda de les 3.500 lliures l'acord també incloïa el pagament de 40 xílings anuals i dos capons i sis lliures de sucre refinat cada Nadal.

Essent la residència habitual de l'alcalde, qui ostenta el càrrec té dret a viure-hi i com que el títol de Lord Mayor és més aviat simbòlic, el més habitual és que hi hagi rotacions; així doncs, alguns regidors municipals dels partits que tenen majoria al ple se'l reparteixen a un any per barba i Dublin té un alcalde diferent cada 12 mesos, per la qual cosa el nombre d'inquilins ha estat força nombrós.

També han estat nombrosos i de renom els visitants de la casa, entre els que s'hi inclouen la mare Teresa de Calcuta, el príncep Carles d'Anglaterra o Iàssir Arafat. En el cas de l'exlíder palestí, la secretària de més de 30 alcaldes des del 1972, Clare Ennis, assegura que les mesures de seguretat van ser d'escàndol amb guardes i gossos per tot arreu; de tota manera i segons Ennis, Arafat era meravellós i encaixava la mà d'una manera molt forta.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/mbcu

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt