Dos avions militars russos de turisme per la costa oest

Dos avions militars russos de turisme per la costa oest Un TU-95 i un caça britànic al març del 2008 / Foto: Ministry of Defence

Ja fa uns mesos que Fáilte Ireland, l'ens públic encarregat de promocionar Irlanda com a destinació turística, va crear la marca Wild Atlantic Way, un concepte que pretén d'atraure visitants a la costa oest a l'estil d'altres llocs del món en què es recorre una ruta, com la Route 66 nord-americana o el Camí de Sant Jaume pel nord de la península ibèrica.

El que no s'havia previst és que el Wild Atlantic Way atrauria visitants de tanta envergadura com els dos bombarders russos Tu-95 Bear que dimecres passat van passejar-se a uns 80 km de la costa. Tot i que en cap moment no van entrar a l'espai aeri d'Irlanda, que s'endinsa 12 milles nàutiques [22,2 km] a l'Atlàntic, sí que van sobrevolar l'espai aeri controlat per Irlanda en qüestions d'aviació civil, que s'estén fins a una distància de 256 milles [474,1 km].

A banda de no haver comunicat la seva presència a ningú, els dos avions russos volaven amb el transponedor desconnectat, per la qual cosa eren invisibles als radars dels avions comercials. Això ha fet que tant el govern irlandès com l'Irish Aviation Authority s'hagin queixat a les autoritats russes en trobar aquest fet totalment inacceptable, a banda de molt perillós, atès que per la costa oest hi passen la majoria dels avions que cobreixen la ruta entre Europa i l'Amèrica del Nord.

Els TU-95 Bear, capacitats per a dur armes nuclears, van venir del nord, van baixar per la costa oest, van arribar al canal de la Mànega i van fer mitja volta per tornar per on havien vingut (mapa). En tot aquest recorregut van estar escortats, o vigilats, per dos caces de combat Typhoon de la RAF despatxats des de la base aèria escocesa de Lossiemouth i és que el Regne Unit, malgrat respectar la sobirania d'Irlanda, considera el voltant de l'illa veïna com a “zona d'interès” i actua en conseqüència si veu que alguna circumstància que tingui lloc en aquesta zona pot afectar sòl britànic.

Font: Irish Times

URL: ves.cat/mbbB

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt