Demanen un ritme britànic per als documents secrets

Demanen un ritme britànic per als documents secrets Margaret Thatcher visitant una universitat anglesa l'any 1982 / Foto: Wikipedia

Cada any, entre final de desembre i principi de gener, tant la República d'Irlanda com el Regne Unit desclassifiquen la majoria dels seus documents secrets datats trenta anys abans, puix que al cap de tant de temps ja han perdut importància, i surten a la llum les històries més rocambolesques del govern de llavors o d'incidents diplomàtics.

Durant aquests darrers anys hi ha hagut molt bon material sobre les relacions amb els de l'illa veïna perquè ara fa trenta anys al Regne Unit hi governava Margaret Thatcher, a qui no anomenaven “Dama de Ferro” per casualitat. A més, era una època de màxima activitat de l'IRA i de tensió al Nord, cosa que feia que, malgrat les normes diplomàtiques més elementals, la relació entre ambdós governs fos molt tensa.

Ara però, el Regne Unit ha canviat la llei de publicació d'aquest tipus de documents i reduirà el període de “secretisme” dels 30 fins als 20 anys. Ho farà esglaonadament, ara ja han desclassificat el 1985 i el 1986 mentre que Irlanda només ho ha fet per al 1984, de tal manera que a partir de l'any 2022 ja es desclassificaran els documents de 20 anys abans i això comportarà que hi hagi un decalatge entre la publicació dels documents irlandesos i britànics.

Segons el conseller del Fianna Fáil i expert legal Jim O'Callaghan, aquesta diferència temporal només permetrà de tenir la visió d'una de les parts i no d'ambdues, com ha passat fins ara. Així doncs, O'Callaghan proposa desclassificar documents al mateix ritme que el Regne Unit a fi d'evitar diferències i ha posat com a exemple que tot allò relacionat amb l'Acord del Divendres de Pasqua, que va tenir lloc l'any 1999, serà desclassificat al Regne Unit l'any 2021, mentre que a la República d'Irlanda no serà fins al 2029.

Font: Irish Examiner

URL curta: ves.cat/mare

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt