Fan públic el pla que volia canviar la frontera

Fan públic el pla que volia canviar la frontera Vista panoràmica de Belfast / Foto: Wikipedia

Com cada mes de gener la desclassificació de documents oficials datats trenta anys enrere fa sorgir a la llum pública tot tipus d’històries rocambolesques que expliquen els secrets dels governs irlandès i britànic. De vegades són ximpleries insignificants però d’altres són afers que en cas d’haver-se dut a terme haurien tingut un gran impacte a la societat.

Durant aquests dies s’han desclassificat els documents del 1983, entre els que destaca el pla estudiat pel govern de Margaret Thatcher per redibuixar la frontera entre la República d’Irlanda i el Nord. L'objectiu era de crear zones de població més homogènia i d’aïllar les dues parts enfrontades en aquella època considerada com els anys de plom dels Troubles en què la violència sectària entre catòlics i protestants era el pa de cada dia.

En un document de l’Oficina d’Irlanda del Nord preparat per un professor de la Queen’s University de Belfast es suggeria dividir la zona sota administració britànica en dues parts, una de les quals, amb uns 500.000 habitants i formada per àrees de Fermanagh, sud d’Armagh i bona part de la ciutat de Derry, passaria a formar part de la República; l’altra romandria al Regne Unit.

Una petita curiositat del pla és que Belfast Oest seria un enclavament catòlic, a l’estil de Berlin Oest, que formaria part de la República i que estaria envoltat d’un mur fent que, de facto, fos un gueto. Aquest enclavament va ser un dels factors més importants a l’hora de rebutjar el pla perquè hauria estat massa complicat de mantenir-hi la seguretat, tant al lloc en si com a una possible carretera d’accés des de la República.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/ifoo

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt