El Trinity es plega a les exigències dels pro-palestins

El Trinity es plega a les exigències dels pro-palestins Edifici universitari ocupat pels pro-palestins al Trinity / Foto: Liffey

Fa uns dies, un grup d’estudiants del Trinity College van blocar l’entrada a l’exposició on hi ha el Llibre de Kells, que és una atracció turística de primer ordre que genera molts ingressos, demanant que la universitat tallés els seus lligams amb Israel, una acció que no va agradar gens al Trinity, que va reaccionar d’una manera molt expeditiva tot imposant una multa de 214.000 euros al sindicat d’estudiants organitzador de la protesta.

Tanmateix, sembla que aquest import no va impressionar gaire els participants en el blocatge perquè no van claudicar, ans al contrari, el to del Trinity va generar un efecte Streisand perquè s’hi van afegir més estudiants i fins i tot van ocupar altres dependències del campus, com l’edifici que dóna a College Green, d’on diumenge al vespre, de la finestra estant, cridaven proclames a favor de Palestina i en contra d’Israel. Això va obligar el Trinity a tancar el campus.

I dilluns passat, després d’una reunió entre les parts implicades, el Trinity va emetre un comunicat en què, sense dir-ho obertament, claudicava davant les exigències dels estudiants. En aquest sentit, entre altres coses, la universitat:

- Va mostrar la seva satisfacció pels reports que auguren un alto el foc a Gaza.

- Va condemnar les accions militars a Gaza i va donar suport a la conclusió de la Cort Internacional de Justícia que s’estava perpetrant un genocidi.

- Va alinear-se amb la decisió del govern de desinvertir en les inversions fetes en empreses situades als Territoris Ocupats i que apareixen a la llista negra de l’ONU.

- Va comprometre’s a establir un equip de treball que analitzi els lligams amb universitats i institucions israelianes a l’estranger.

- Va anunciar que eliminaria les taxes a vuit palestins que fan recerca al Trinity, una xifra que podria ampliar-se en el futur.

La universitat també va dir que respectava la postura ferma expressada pels participants en el campament a l’exterior de l’exposició del Llibre de Kells i el dret a la protesta pacífica d'acord amb les normes del Trinity, a banda d’assegurar que continuava interactuant amb el personal i els estudiants jueus afectats per tot aquest enrenou.

Torna a dalt