Un "pairing" evita que Eamon Ryan dobli l'emissió de CO₂

Un "pairing" evita que Eamon Ryan dobli l'emissió de CO₂ Eamon Ryan amb una bateria de les Dublin Bikes / Foto: Eamon Ryan (Twitter)

Eamon Ryan, líder ecologista i ministre de Transport, sempre mira de conscienciar els ciutadans d’actuar d’una manera responsable amb relació a l’emissió de gasos hivernacle, encoratjant-los a emprendre accions del dia a dia respectuoses amb el medi ambient, sobretot en l’àmbit del transport, com desplaçar-se amb bicicleta, cotxe elèctric o transport públic. De fet, a diferència de la resta de membres del govern, que va amunt i avall amb cotxe oficial, Ryan fa servir la bicicleta, llevat dels trajectes en què no sigui gens pràctic.

De tota manera, la moció de no confiança que el Sinn Féin ha presentat contra la ministra de Justícia, Helen McEntee, arran de la pobra actuació de l’administració durant els aldarulls del vespre del 24 de novembre, havia creat un dilema a Ryan i és que durant aquests dies participa en la Conferència del Canvi Climàtic -la COP28-, que se celebra a Dubai.

D’una banda, volia que els socis del govern tripartit oferissin una imatge d’unió i alhora no arriscar-se a perdre la votació, que no només seria força humiliant per a McEntee, sinó també per al govern, que fins ara ha arreglat prou bé les friccions generades pels diputats més díscols de cada partit, sobretot dels Verds; de l’altra, volar cap a Dublin per a la votació i després tornar de nou cap a Dubai no hauria estat gaire bon exemple per a un líder ecologista, que hauria doblat la seva empremta de CO₂.

Finalment, la solució al problema ha arribat mitjançant un emparellament polític amb la diputada socialdemòcrata Jennifer Whitmore, que s’ha ofert per a aquest arranjament parlamentari -en anglès, anomenat pairing-, i que consisteix en el fet que un diputat que votaria el contrari d’un adversari absent, s’absté; amb tot, això no es fa amb qualsevol absència, sinó que ha de ser per un motiu important.

Curiosament, un dels darrers casos d’emparellament polític va ser de McEntee, ara protagonista de la moció de no confiança, quan va estar de baixa maternal, fent parella amb la socialdemòcrata Holly Cairns, és a dir, que sembla que els del Social Democrats són molt proclius en aquesta pràctica.

En el cas de l’absència del ministre Ryan, la voluntària Whitmore ha explicat que el seu partit no té cap mena de confiança en McEntee, per la qual cosa la resta de diputats socialdemòcrates votarà contra la ministra, però que l’emparellament tindrà un efecte nul sobre la votació. Evidentment, qui hi sortirà guanyant serà el medi ambient.

Torna a dalt