A les eleccions vinents, el Dáil tindrà catorze diputats més

A les eleccions vinents, el Dáil tindrà catorze diputats més Exterior de la Leinster House, seu del parlament irlandès / Foto: Liffey

La Constitució irlandesa, que diu que per cada diputat hi ha d’haver entre 20.000 i 30.000 habitants, i l’augment de la població del 8% registrat entre el cens del 2016 i el del 2022 ha obligat a redissenyar les fronteres de les circumscripcions electorals -o constituencies- i a augmentar el nombre de diputats del Dáil. En aquest sentit, a les eleccions vinents, previstes per a principi del 2025 si no hi ha cap daltabaix insalvable entre els socis del govern tripartit, el nombre de districtes electorals passarà de 39 a 43 i el nombre de diputats, de 160 a 174.

De fet, això representa una mitjana de 29.593 persones, per la qual cosa s’ha volgut ser molt conservador a l’hora d’augmentar les cadires disponibles al Dáil i és que si hom hagués agafat la banda baixa de la forquilla, és a dir, 20.000 habitants per diputat, el nombre d’escons podria haver augmentat fins als 257, cosa que hauria obligat a reformar la cambra legislativa i molt probablement, també hauria generat una allau de crítiques per l’augment de la despesa i és que entre salari, dietes i assessors, el cost per diputat és força elevat.  

Les propostes incloses al report de la Comissió Electoral, un ens creat només fa sis mesos i que ha fet un minuciós treball a fi de quadrar els números d’una manera justa i equitativa, han suposat una bona sacsejada al mapa electoral, com ho il·lustra el fet que de les trenta-nou constituencies que hi ha ara, només n’hi ha set que romandran inalterades: Clare, Cork South West, Donegal, Dublin Central, Kerry, Limerick County i Waterford.

Entre els canvis més habituals hi ha l’augment d’escons en joc, fet que podria suposar una molt bona oportunitat per als qui sempre es queden amb la mel als llavis sent eliminats per quatre vots de diferència al quinzè recompte. Dels 43 districtes electorals n’hi haurà tretze amb cinc escons, quinze amb quatre i quinze amb cinc. Un dels casos més curiosos és el de Fingal -el terç nord del comtat de Dublin-, que passa de ser una constituency amb cinc escons a dues de tres, és a dir, que els candidats no hauran de voltar tant a l’hora de demanar el vot durant la campanya electoral.

D’altra banda, això de retallar territori per aquí i afegir-lo per allà obligarà alguns candidats a familiaritzar-se amb noves zones i a d’altres a mirar de recuperar vots que tenien en una zona que ara forma part d’una circumscripció diferent.

Torna a dalt