Un escó vacant podria no requerir de fer una by-election
Actualment, quan un diputat del Dáil deixa el seu escó vacant, sigui per mort, dimissió per algun escàndol polític o per raons personals, com estar fart de la pressió exercida via xarxes socials pels ciutadans més descontents amb la seva tasca parlamentària, l’acta de diputat no es transfereix a algú designat pel seu partit sinó que s’organitza una by-election, és a dir, una elecció parcial en què només participen els electors de la circumscripció on hi ha la vacant.
El resultat de la by-election depèn molt del context del moment. En aquest sentit, si la vacant és a causa de la mort del diputat i s’hi presenta un familiar -normalment el fill o la filla-, és força habitual que es compleixi una norma no escrita que condiciona el comportament dels electors i que acaba fent diputat al familiar; un dels darrers casos fou el de Helen McEntee, que el març del 2013 va guanyar la by-election al districte de Meath East després de la mort del seu pare, el desembre anterior, obtenint el 38,5% de primeres preferències.
En cas que sigui per qualsevol altra raó, el resultat depèn de moltes variables, com el descontentament vers el govern, que provoca la victòria dels partits de l’oposició o d’algun independent, sobretot si és un banderer d’una causa que preocupa els electors d’aquella constituency. Per contra, els partits del govern també tenen les seves armes, com presentar algú força conegut, a qui molts voten perquè és l’únic dels candidats que coneixen bé i perquè el partit té una bona base d’electors en aquell districte.
Sovint també es produeixen sorpreses, com a la darrera by-election, celebrada el nou de juliol del 2021 a la circumscripció de Dublin Bay South arran de la dimissió d’Eoghan Murphy, reelegit miraculosament a les eleccions del febrer del 2020 tot i haver rebut de valent per haver estat el ministre d’Habitatge, amb xifres de sense sostre de rècord; tanmateix, al cap d’un any, Murphy va dir que ja en tenia prou i va plegar.
En aquella by-election es va imposar Ivana Bacik, del Labour, un partit que encara paga el fet d’haver format part d’un govern de coalició amb el Fine Gael que a partir del 2011 va aplicar retallades a tort i a dret, deixant-los en la marginalitat en les successives eleccions posteriors. A més, la inesperada victòria a Dublin Bay South, amb un 30,2% de primeres preferències, va catapultar Bacik a la secretaria general del Labour.
De tota manera, això de les by-elections podria canviar i és que Darragh O’Brien, ministre d’Administració Local, ha demanat a la Comissió Electoral, un grup d’experts creat a principi d’any i que analitza la integritat del sistema electoral irlandès, de proposar possibles canvis que substitueixin el sistema actual d’elecció parcial, essent una de les solucions reemplaçar la vacant amb una persona nomenada pel partit o diputat -en cas que sigui independent- abans de les eleccions generals en què el qui deixa la vacant hagués obtingut l’escó.