Reds na hÉireann, històries dels comunistes irlandesos

Reds na hÉireann, històries dels comunistes irlandesos Seu del Partit Comunista d'Irlanda, a Temple Bar (Dublin 2) / Foto: Liffey

La influència que, de sempre, ha rebut Irlanda per part dels Estats Units així com el ferri control de la societat exercit per l’Església catòlica fins no fa gaires anys, ha fet que el comunisme no hagi estat mai una ideologia gaire estesa a l’illa, tot i que durant un temps, centenars de comunistes irlandesos van viatjar a la Unió Soviètica i els seus estats satèl·lit a la recerca d'una utopia obrera. Amb tot, un cop retornats, no van ser capaços de convèncer els compatriotes, fet que resta clarament il·lustrat en els resultats de qualsevol contesa electoral, en què el centre i el centredreta sempre és l'opció preferida del gros dels votants.

La història dels vells comunistes irlandesos l’explicarà el documentari Reds na hÉireann -Rojos d'Irlanda- que avui al vespre emet la televisió gaèlica TG4 i que durà l’audiència a l'interior d'aquest món de lluita i camaraderia fins ara no descobert i a una època en què semblava que el món estava en joc. L'esperit i el vigor dels nombrosos protagonistes entrevistats es mostren a mesura que es recorren els seus respectius periples des del convent, els sindicats i el republicanisme militant fins al comunisme.

Els espectadors escoltaran relats de primera mà de l'agitació i organització de la revolució que mai no va arribar. El fenomen va tenir un caràcter molt curiós al Nord, com ho il·lustra el documentari amb imatges del 1981 amb una sala plena de membres de la branca de West Belfast en el marc d’una reunió del Partit Comunista, que era tota una paradoxa en tant que espai netament no sectari enmig d'un conflicte extremadament sectari.

Reds na hÉireann és un autèntic tresor que enllaça imatges d'arxiu i música de l'època inèdites, que incorpora un estil efímer de l'època, quan tot semblava destinat a no durar gaire, mentre que el to irreverent i lleuger de la banda sonora serveix per a presentar els temes tractats a les entrevistes d’una manera accessible i entretinguda.

El documentari Reds na hÉireann no només és una història dels que hi eren en aquell moment, sinó també una història sobre ells, avui, més de trenta anys després de la caiguda de la Unió Soviètica, així com el llegat comunista a Irlanda. Què fa que una persona continuï endavant després de quaranta anys d'activisme polític, quan sens dubte s'és més lluny que mai de la seva utopia d'esquerres promesa?

Font: The Irish Film & Television Network

 

Torna a dalt