Referèndum per a suprimir el paper de la dona a la llar
Irlanda és un país que en matèria de drets socials ha avançat molt durant les darreres dècades, com ho demostra l’aixecament de la prohibició de coses com l’avortament i el matrimoni entre persones del mateix sexe, i ho ha fet a una velocitat que en molts aspectes ha deixat la Constitució obsoleta, sobretot tenint en compte que es va aprovar l’any 1937 i que d’ençà de llavors, ha anat esmenant-se a pas de tortuga puix que, en bona part dels casos, un canvi a la Carta Magna requereix un referèndum.
Un dels articles més obsolets és el 42.1, que fa referència a les mares i que estipula que no haurien de ser forçades a treballar en cas de necessitat a fi de no afectar la realització de les seves tasques a la llar; òbviament, malgrat que aquest article encara és vigent, la realitat és una altra i avui les dones són una part molt important de la força laboral irlandesa, tot i que la taxa d’ocupació masculina és més alta. Esborrar la referència de la dona a la llar i substituir-lo per un gènere neutre va ser votat favorablement pel 94% del membres de l’Assemblea de Ciutadans, que és el col·lectiu que proposa canvis o esmenes a la Constitució.
L’anunci del referèndum, que s’ha previst de celebrar el novembre vinent, l’ha fet el Taoiseach Leo Varadkar coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. El primer ministre ha explicat que també s’esmenaran els articles 40 i 41 a fi d’alinear-los amb els temps actuals: el 40 amb relació a la igualtat de gènere i a la no discriminació i el 41, que fa referència a la protecció de la família entesa com un matrimoni amb fills (marital family, en anglès), i que s’adaptarà aquest concepte a les noves realitats familiars.
Així doncs, segons ha explicat Roderic O’Gorman, ministre d’Igualtat, durant les setmanes vinents el seu departament treballarà en la confecció de la pregunta, que haurà de passar per un procés parlamentari que li doni el vistiplau. Una altra prova de foc serà la traducció al gaèlic, una llengua molt exacta i que varia molt depenent del context, com ja es va veure en el referèndum sobre el matrimoni entre dues persones del mateix sexe; en aquella ocasió, fent una interpretació estricta de la qüestió -després esmenada- es demanava si hom estava d’acord en permetre el matrimoni entre dues persones del mateix sexe, però prohibir-lo entre dues persones de sexe diferent.