El reshuffle, marcat per un Leo Varadkar en hores baixes

El reshuffle, marcat per un Leo Varadkar en hores baixes Micheál Martin (esquerra) i Leo Varadkar / Foto: Merrion Street via flickr

Dissabte vinent hi haurà canvi de Taoiseach quan, en compliment del pacte que el Fianna Fáil (FF) i el Fine Gael (FG) van signar el juny del 2020, Leo Varadkar succeirà el qui fa dos anys i mig va ser el seu successor, Micheál Martin, que passarà a ocupar el càrrec de Tánaiste, és a dir, viceprimer ministre, que ara ocupa Varadkar. Bàsicament, un canvi de cromos d’alt nivell que va començar fa uns dies quan Paschal Donohoe (FG), ara ministre de Despesa Pública, va fer un change amb Michael McGrath (FF), ara ministre d’Economia.

I un cop fets els canvis a dalt, arriba el moment de negociar els de baix, tot i que sembla que bona part dels ministres actuals conservaran la cadira, però canviant de cartera. L’únic que sembla segur que continuarà amb les mateixes responsabilitats és Darragh O’Brien -el sofert ministre d’Habitatge-, probablement perquè, amb la greu situació que de fa molts anys pateix Irlanda en aquest camp, no hi deu haver gaires interessats a substituir-lo i és que el tenidor d’aquest càrrec acostuma a ser l’ase de tots els cops de l’oposició, dels ciutadans i de les ONG dedicades a ajudar els sense sostre.

D’altra banda, els Verds, socis minoritaris del govern tripartit, sembla que mantindran els seus ministres actuals -Eamon Ryan, líder de la formació, Catherine Martin i Roderic O’Gorman-, mostrant així una imatge d’estabilitat que no han tingut en més d’una ocasió al llarg dels primers dos anys i mig de legislatura. En aquest sentit, de tant en tant han aparegut alguns diputats díscols que, cansats d’empassar-se gripaus en pro de la unitat del govern, han votat diferentment d’allò que havien determinat tots els socis del tripartit.

De tota manera, si hi ha algú que ha estat al centre de la polèmica durant aquesta legislatura ha estat, sens dubte, Leo Varadkar, que s’ha vist esquitxat per diversos casos que n’han deteriorat la imatge, com la filtració de documents o la darrera controvèrsia: un vídeo en una discoteca fent-se un petó amb un home que no era el seu company.

Si tot va com es preveu, Varadkar hauria de ser ratificat com a Taoiseach dissabte mateix, després que Martin presenti la dimissió al president Michael D Higgins i posteriorment es proposi Varadkar per a ocupar el càrrec, que haurà de rebre el suport de la majoria del Dáil; en cas que tot això es confirmi, dissabte mateix, Varadkar començarà una ronda de trucades en què comunicarà als nous ministres la bona nova.

Font addicional: The Journal.ie

Torna a dalt