La no-bandera de la BBC torna a crispar els unionistes

La no-bandera de la BBC torna a crispar els unionistes El medaller nord-irlandès sense bandera / BBC via youtube

A principi de juny el Regne Unit va celebrar amb molta pompa el jubileu de la reina Elizabet II, que feia setanta anys al tron, i entre l’ampli ventall d’activitats per a commemorar l’efemèride hi va haver la Platinum Party at the Palace, una festa retransmesa en directe per la BBC que durant tres hores va combinar música, dansa i esport i que sobretot va ressaltar l’orgull de ser britànic, rememorant les gestes més destacables dels seus esportistes.

Amb tot, l’exaltació de Britishness es va torçar una mica quan el cantant Doc Brown va recitar un poema a ritme de rap enmig d’una escenografia que mostrava les ensenyes de les quatre nacions que integren el Regne Unit: primer va aparèixer la Creu de Sant Jordi i els tres lleons en representació d’Anglaterra, seguit de l’icònic drac gal·lès i com a símbol d’Irlanda del Nord va aparèixer... una bandera tricolor! Que és una de les coses que més detesten els unionistes nord-irlandesos més radicals. La representació de territoris va acabar amb la Creu de Sant Andreu, bandera d’Escòcia.

Posteriorment, després de rebre l’esperada allau de crítiques per part de la secció més histriònica de la política nord-irlandesa, la BBC va reconèixer que havia comès un error, es va disculpar i va afirmar que editaria les imatges a l’iPlayer, que és la plataforma a la carta de la cadena de televisió britànica.

I ara, només dos mesos més tard, l’ens televisiu ha tornat a ser al centre de la polèmica després que durant una intervenció en directe en què la presentadora Reeta Chakrabarti informava sobre les medalles aconseguides per les quatre nacions del Regne Unit durant els Jocs de la Commonwealth que aquests dies se celebren a la ciutat anglesa de Birmingham, la bandera del Nord tornés a ser una font de controvèrsia.

En aquest sentit, en la imatge sobreimpresa van aparèixer el nombre de medalles d’or, de plata i de bronze aconseguides, acompanyades per les banderes d’Anglaterra, d’Escòcia i de Gal·les, però quan va ser el torn d’Irlanda del Nord, a banda d’un molt magre resultat -només un bronze-, no hi va aparèixer cap bandera sinó les paraules Northern Ireland (vídeo a sota).

Òbviament, l’allau de crítiques des del Nord no ha tardat gens a arribar i tant polítics com internautes van inundar de queixes les xarxes socials, demanant a la cadena britànica si per a ells el Nord no existia i recordant-los quina era la bandera que l’equip d’Irlanda del Nord fa servir com a ensenya durant els Jocs, que és el que es coneix com a Ulster Banner, és a dir, la Creu de Sant Jordi amb una mà vermella al centre dins d’una estrella blanca de sis puntes i una corona. Després de tot l’enrenou generat, la BBC, com d’habitud, va reconèixer l’error i va demanar disculpes.

 

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt